Hirdetés
greenfo/mti

Huszonnyolc mesterséges oázist alakítanak ki Abu-Dzabi sivatagában, hogy így biztosítsanak életteret az antilopoknak és egyéb sivatagi állatoknak.

Az Emirátusokban megjelenő The National című lap szerint ezekben az oázisokban mesterséges tavakat is kialakítanak, amelyeket szintén mesterségesen öntözött növények vesznek körül. Mind a tavakat, mind az öntözőrendszert egy napelemek segítségével működtetett, tengervizet sótalanító berendezés látja majd el vízzel.

Az olajban gazdag emírség, amely két éve a megújuló energiák hasznosításával is foglalkozik, ezzel a projekttel többek között az ivóvíz-előállítás egy új módszerét is teszteli. Néhány oázist az ökoturizmus jegyében hasznosítanak, ezen kívül pedig egy különösen ritka antilopfaj, az arab vagy fehér oryx (Oryx leucoryx) számára is életteret teremtenek.
Két “próba-tóval” már elkészültek Abu-Dzabiban, a teljes projekt pedig 2011 első felére fejeződik be. Az egyik tóhoz az állami környezetvédelmi hivatal már több őzet és antilopot is kitelepített.

Az arab oryx kis, fehér sivatagi antilop, amely egykoron az Arab-félsziget egész területén honos volt. A legkisebb oryx-fajta védelméért az emírség mellett Szaúd-Arábia is küzd. Az állat életterének csökkenése és korlátlan vadászata miatt ötven évvel ezelőtt kihaltak vadon élő egyedei. Az arab államokban sikerült néhány példányt újra a vadonba telepíteni: ezek amerikai állatkertekben élő példányok utódai.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás