Hirdetés
greenfo/mti

Egy különösen ritka orrszarvúfaj nyomaira bukkantak biológusok Vietnamban nyomkereső kutyák és ürülékkupacok segítségével.

Speciálisan kiképzett kutyáknak köszönhetően találtak rá egy vietnami nemzeti parkban hét ürülékkupacra, amelyeket egyértelműen a jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) egyedeinek tulajdonítanak – hozta nyilvánosságra a Természetvédelmi Világalap (WWF) Hanoiban.
A rinocéroszoknak ezt a faját a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) az általa összeállított vörös listán a kihalófélben lévő, súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja – ez a kihalás előtti utolsó lépcsőfok.

A jávai orrszarvú korábban Délkelet-Ázsia elterjedt állata volt, mára azonban a legtöbb országban kihalt. Csupán Jáva szigetén és a legújabb felfedezés szerint Vietnamban találhatók példányok. 1988-ig úgy vélték, hogy már Jáván is kipusztultak, de vadászok akkortájt elejtettek egy példányt a szigeten.

Julianne Becker, a WWF szóvivője elmondta, hogy a biológusok tízre becsülik az élő egyedek számát. A kutatók nem árulták el, hogy pontosan melyik vietnami nemzeti parkban bukkantak a nyomokra: így próbálják távol tartani a vadorzókat. Az állat szarva a tradicionális orvoslásban manapság is nagyon keresett alapanyag. A gyógyító erejűnek gondolt szarvak miatt az orrszarvúfélék minden faját vadásszák illegálisan. A feketepiacon a szarv egy kilogrammjáért több ezer eurót is elkérnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás