Hirdetés
greenfo/mti

A jakartai állatkertből érkezett komodóivaránusz-párral gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark állatállománya. Az indonéz nevükön Bagolnak és Indrinek hívott óriásgyíkok több ezer kilométer megtétele után érkeztek meg a szabolcsi állatpark Zöld Piramisának esőerdőházába.

A varánuszok a ma ismert legnagyobb termetű gyíkfélék. A két példány tudományos céllal került Nyíregyházára, ennek során azt vizsgálják, hogyan lehet zárt térben szaporítani az állatokat, siker estén pedig az itt született utódokat visszatelepítik Komodó szigetére. A komodói varánusz (Varanus komodoensis) – melyből közel ötszáz példány él Komodón – impozáns mérete és megjelenése miatt ritkaságnak számít az európai kontinensen: az állatkertekben élő hét varánuszpárból egyelőre három szaporodóképes, ezek egyike a nyíregyházi.

A több mint három méter hosszú, 150 kilogrammos, 16 éves hímet, valamint a kisebb, nyolcéves nőstényt két hónapig indonéz gondozója látja el, ez idő alatt az állatpark munkatársai is beletanulhatnak gondozásukba. Az óriásgyíkokat hússal táplálják, hiszen természetes közegükben – az Indonéz-szigetvilágban – tulajdonképpen csúcsragadozónak számítanak.

A komodói sárkányként is emlegetett faj egyik különlegessége veszélyes harapása, mivel az állat szájüregében olyan kórokozó baktériumok élnek, amelyek a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak. Az óriásgyík további különleges tulajdonsága, hogy képes a szűznemzésre, vagyis a nőstények alkalmanként hímek nélkül is képesek utódoknak életet adni. Több európai állatkertben születtek már ilyen módon varánuszok.

A magyar-indonéz állatparki együttműködés négyéves múltra tekint vissza, ennek keretében a nyíregyháziak ellátogathattak a Komodói Nemzeti Parkba. A jakartai állatkert igazgatója tegnap hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Állatparkkal, megegyezve a kölcsönös állat- és szakembercserében. Az állatpark tudományos bázist létesít majd Komodó szigetén, az expedíciós csapat pedig részt fog venni az ott folyó szakmai munkában. Emellett várhatóan Jakartából is érkeznek vendégek; az indonéz szakemberek az európai állattenyésztési és állatkerti technológiákkal ismerkedhetnek meg részletesebben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás