Hirdetés
greenfo/mti

Szubtrópusi rovarfogó virágokat, ritka kaktuszokat, valamint több ezer nárciszt és színpompás tulipánt tekinthet meg az a növénykedvelő látogató, aki kilátogat április 17-18-án a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben megrendezendő tavaszi növénykiállításra és vásárra.

A főiskolai campus szomszédságában fekvő, közel hathektáros kert hétvégi szenzációi a tavaszi hagymások – a tulipánok, a nárciszok, jácintok – lesznek, melyek szinte egy időben bontanak virágot. Most először látható ennyi nárcisz az erdőkben: körülbelül háromezer egyed virágzik, fehér és sárga színvariációkban. Emellett látható lesz a mintegy ötven fajta, közel ötezer darab tulipán is, amelyből legalább két-háromezer hagyma fog virágot bontani – mondta el Nagy Zoltán kertvezető helyettes.

A liliom-és orchidea alakú, papagájvirágú, csipkézett szélű, többvirágú, fidres-fodros és foltos formájú tulipánok mellett sok egyéb virág illatozik a gyalogutak mentén, ami a kert környékén is érezhető. A korábbi évekhez hasonlóan több ezer látogatót várnak a neves botanikus-akadémikusról, Tuzson Jánosról elnevezett kertbe, ahol az illatozó növények mellett a legnagyobb érdeklődés alighanem a kaktuszokat, illetve rovarfogó szubtrópusi növényeket övezi. A sokak számára “misztikus” növénynek tartott, a rovarokat befogó kancsóka, vénusz légycsapója, vagy harmatfű az elmúlt években a gyerekek kedvenceivé váltak, különlegességük, hogy ezek a növények a levelükkel fogják meg áldozataikat – tette hozzá Nagy Zoltán.

Akinek megtetszik valamelyik húsevő növény, az akár otthonában is figyelemmel kísérheti fejlődését, ugyanis a kiállításon megvásárolható lesz számos egyedük, de dísz-és szobanövényeket, tujákat és különböző cserjéket szintén vételre kínálnak majd. Az intézmény honlapja szerint az 1973-ban létrehozott, 1998-ban védett természeti hellyé nyilvánított, a főiskolán folyó növénytani kutatások laboratóriumaként egyaránt működő nyíregyházi botanikus kertben közel háromezer fajta növénnyel találkozhat a látogató. A tóval, sziklakerttel, a különböző növénytársulásokat bemutató erdőterülettel, faházakkal és fóliaházzal rendelkező kertben 2005-ben egy trópusi haszonnövényház épült, amelyben már a nagyközönség számára is megtekinthető a legendás levélméretű amazonasi tündérrózsa (Victoria amazonica).

Még ebben az évben került átadásra az Élet fája nevű bemutatópark, melyben minden tavasszal hagymás növények, nyáron pedig egynyári dísznövények fajtabemutatója látható. A 2006-ban átadott látványhíd ezen növénykompozíciók más távlatból történő megcsodálását teszi lehetővé. 2007-ben a még üresen álló területen Ázsia, Kína és Japán növényeit bemutató kertrész készült el.

Nagy Zoltán elmondta még, hogy tavaly az 550 óriás tujából álló labirintus, valamint az oktató-szórakoztató kalandpark, a Huszár-játszókert átadása volt jelentős állomás a kert életében. Idén a sziklakert átépítését végezték el, ahol közel 2000 növény kapott helyet. A botanikus kertben végzett tudományos munka minőségét jól jellemzi az a – rendszeresen kiadott – magcsere katalógus is, melynek segítségével több mint tíz éve tart fenn tudományos, valamint a beszerzéseket és cseréket szolgáló kapcsolatot 250 társintézménnyel szerte a világon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás