Hirdetés
greenfo/mti

Elektromos kerítés védi a kihalástól veszélyeztetett jávai orrszarvúkat Indonéziában, az állatoknak létrehozott új menedék körül, miután a közelmúltban három orrszarvúra is holtan találtak rá.

A szigetországban már alig 50 példány él ebből a fajból, többségük az Indonézia nyugati felén működő nemzeti parkban. Szakemberek már azt is fontolóra vették, hogy néhány állatot más helyre költöztetnek, hátha így jobban tudnak szaporodni, és nagyobb esély nyílik megmentésükre.

A jávai orrszarvú valamikor a leginkább elterjedt faj volt Ázsiában, manapság azonban a létező öt faj közül a legveszélyeztetettebb a vadorzók, az élőhelyek eltűnése és a más fajokkal az élelemért folytatott verseny miatt.

“Ha ilyen csekély állományról van szó, egyetlen állat pusztulása is nagy horderejű” – mondta a Természetvédelmi Világalap (WWF) Ujung Kulon nemzeti parkban dolgozó munkatársa.

Az elmúlt hetekben két példány tetemére találtak rá, ezek vélhetően természetes okok miatt múltak ki. A harmadik állattal viszont a gyanú szerint vadorzók végeztek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás