Hirdetés
greenfo/mti

A világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett fajának minősülő “egyszarvút”, vagyis vietnami antilopot láttak tíz év után először Laoszban. Az állat olyannyira rejtőzködő, hogy gyakran a mondabéli egyszarvúkhoz hasonlítják – noha valójában két szarvval büszkélkedhet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tájékoztatása szerint Laosz középső vidékén falulakók fogtak el egy példányt augusztus végén, majd vitték be településükre. Az állat azonban néhány nap múltán elpusztult. A környéken tartózkodó kutatóknak azonban még sikerült felvételt készíteniük az akkor még életben lévő antilopról, amelynek tetemét aztán biológusok vizsgálták meg a tartományi fővárosban.

A vizsgálat “jelentős előrelépés lehet e ritka és titokzatos faj megértésében” – mondta az IUCN képviseletében Pierre Comizzoli. “A korábbiakhoz hasonlóan igen keveset tudni erről az állatról” – vélte a Természetvédelmi Világalap (WWF) egyik szakembere.

A vietnami antilop Vietnam és Laosz hegyeiben, az őserdőkben él. Nagysága a közép-európai őzhöz hasonlítható, szarvai hosszúak és majdhogynem hátrafelé hajlanak. A Vu-Quang antilop vagy Szaola néven is ismert fajt kihalás fenyegeti, szakértők szerint manapság már csak alig pár száz példány él.

Olyannyira rejtőzködők, hogy csak 1992-ben fedezték fel őket. “Akkoriban ez nagy szenzáció volt” – jegyezte meg Stefan Ziegler, a WWF munkatársa. Utalt arra, hogy a XX. század végén kevéssé lehetett számítani ismeretlen nagy emlősök azonosítására. A helyiek természetesen már korábban is ismerték az antilopot, nyugati tudósok előtt azonban titok volt létezésük. Felfedezésük után néhány példányt fogságba vettek, de rövid időn belül mind elpusztult.

Kapcsolódó anyagok:

Bonckés alatt a világ legtitokzatosabb emlőse

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás