Hirdetés
greenfo/mti

Pro: megvan a hortobágyi “nokiás doboz”. Kontra: Gencsi Zoltán: szoros ellenőrzéssel folyik a gazdálkodás a Génmegőrző Kft.-nél.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft.-nél szoros minőségbiztosítási, ellenőrzési és tanúsítási rendszerek segítik a biogazdálkodást, ezek a gazdasági cselekmények teljes körű dokumentálására épülnek – közölte Gencsi Zoltán, a cég október 6-án indoklás nélkül felmentett ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a rendben zajló átadás-átvételi eljárás során továbbra sem tártak elé visszaélésekre utaló adatokat, illetve dokumentumokat, ezért csak általánosságban tud reagálni a Génmegőrző Kft. korábbi vezetőit érintő, a sajtóban megjelent vádakra.

Az ügy előzménye, hogy Orosz János, a Génmegőrző Kft. jogi képviselője kedden arról tájékoztatta az MTI-t: “az eddigi vizsgálatok szerint szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői. Megvan a hortobágyi “nokiás doboz” – kommentálta az eddig feltárt hiányt Orosz János.

Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek elsősorban takarmánybeszerzésre, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki – ismertette a részleteket Orosz János. Hozzátette: miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft.-nek, a céget ténylegesen mintegy 100 millió forint kár érte.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére Orosz János elmondta: a szabálytalan szerződések nem érintik Gencsi Zoltánt, a génmegőrző volt első számú vezetőjét, azokat nem ő, hanem volt helyettese, illetve más vezetők írták alá. Gencsi Zoltán ezzel összefüggésben az MTI-nek kifejtette: nem tartja életszerűnek olyan pénzügyi műveletek végrehajtását, ahol nincs valós gazdasági teljesítmény és nincs a minőségbiztosításnak is megfelelő, átlátható dokumentáció.

A régi magyar állatfajták biokörülmények közötti teleltetéséhez a saját takarmánytermő terület szűkössége miatt rendszeresen kényszerülnek ökológiai gazdálkodásból származó takarmány vásárlására a helyi, főleg hortobágyi gazdálkodóktól – mondta Gencsi Zoltán, hozzátéve, a gazdák a saját tulajdonú, vagy a Hortobágyi Nemzeti Parktól bérelt területen állítják elő e speciális minőségű takarmányt.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. volt vezetői visszautasítják az őket ért vádakat és bírósághoz fordulnak – közölte jogi képviselőjük, Mohácsi Ferenc ügyvéd tegnap. (A jogi eljárásban nem vesz részt Gencsi Zoltán.) Mohácsi Ferenc tájékoztatása szerint az általa képviselt volt vezetők nem okoztak kárt a kft.-nek, s “a saját tulajdonú és bérelt földeken ökogazdálkodó integrált hortobágyi őstermelők nevében is” bírósághoz fordulnak igazuk védelmében.

Kapcsolódó anyagok:

Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás