Hirdetés

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyében olyan információk jelentek meg melyek súlyosan szakszerűtlenek, és félrevezetőek – állítja Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök.

A „Megvan a hortobágyi „nokiás doboz” is, 100 milliós a kár” címmel megjelent cikknek már a címe is valótlanságot állít. A „nokiás doboz” a mai magyar köznyelvben olyan pénzösszegek átvételét jelenti, mellyel szemben nem áll érdemi munka, vagy teljesítés – melynek célja a korrupció, a befolyással való visszaélés. A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. esetében ez nem áll fenn – sőt felmerül az a kérdés, hogy a szakmailag elismert, sikeres vezető váratlan leváltása és az ellene indult intenzív lejárató hadjárat mögött nem áll-e hatalommal való visszaélés, egyéni, vagy üzleti érdek?

Aki figyelmesen, és hozzáértő módon tanulmányozza át ezt az anyagot: Hortobágyi Nonprofit Kft eredményei (34 KB word) , annak látnia kell, hogy Gencsi Zoltánt kitüntetni kellett volna, nem leváltani.

Ez a véleménye Dr Tiba István fideszes országgyűlési képviselőnek is, aki értetlenül áll a történtekkel szemben.

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft székháza

 

A Hortobágyi Nonprofit Kft. integrátori szerződés keretében 206,9 millió forint értékben termeltetett a környékbeli gazdákkal bio minősítésű takarmányt, mely a gazdaság állatállományának (3.000 db szürkemarha, 2000 db racka juh, 180 db bivaly, 60 db nóniusz törzskanca valamint 100 db mangalica sertés) téli takarmányozásához nélkülözhetetlen. A Hortobágyi Nonprofit Kft. az integrátori szerződés keretében a takarmánytermesztés bizonyos költségeit előfinanszírozta – majd a megvásárolt takarmány árából ezt az összeget levonta. Ez egy szokványos eljárás.

A Hortobágyi Nonprofit Kft-t tehát sem 206,9 millió, sem 100 millió Ft kár nem érte, hiszen a kifizetett összeg ellenértékeként minősített bio takarmányt kapott a termelőktől, mely nélkül az állatok átteleltetése nem lett volna lehetséges. Ráadásul az átadott takarmány tételesen ellenőrizhető, mert a hortobágyi gazdaság ökológiai gazdálkodást folytat az EU 834/2007/EK rendelete szerint, melyben alapkövetelmény a nyomon követhetőség.

A „hortobágyi hadjárat” vezetőinek nevében nyilatkozó képviselő – Orosz János nyilatkozatai olyan mértékben szakszerűtlenek és megalapozatlanok – hogy arra semmilyen mentség nincs. Jelentős erkölcsi és anyagi kárt az október 6-án elindított hadjárat fog okozni a gazdaságnak – mert a nagy szakmai tudást és tapasztalatot igénylő ökológiai gazdálkodás, a Hortobágyot méltán elismertté tevő szakmai és kulturális tevékenységek kerültek veszélybe ezekkel az ostoba intézkedésekkel, és nyilatkozatokkal. Közös nemzeti kincsünkről van szó, melynek veszélyeztetését nem hagyhatjuk szó nélkül.

Mezőfalva, 2010. október 15.

Tisztelettel
Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök
az IFOAM Európai Uniós Munkacsoportjának tagja

Kapcsolódó anyagok:

Hortobágyi huzavona

Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás