Hirdetés
greenfo/mti

Néma demonstráción mintegy háromszázan fejezték ki szolidaritásukat tegnap este a hortobágyi Kilenclyukú-hídnál a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., illetve a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. menesztett vezetői mellett. A volt cégvezetők ügyvédje szerint nem érte kár a kft.-t.

A Hortobágy jövőjéért is aggódó résztvevők előbb elénekelték a Himnuszt, majd – csakúgy, mint a jószágok ki- és behajtási ünnepén – pásztortüzeket gyújtottak a híd mellett. A demonstráció végén, amikor Vincze Andrásné, Hortobágy független polgármestere megköszönte a helyieknek és egy-két közeli település lakóinak a részvételt, egymás után kiabálták be településeik nevét a demonstrálók. Kiderült: Hortobágy mellett Debrecenből, Balmazújvárosból, Tiszacsegéről, Egyekről, Hajdúböszörményből, Budapestről, Hajdúnánásról és Polgárról is érkeztek demonstrálók, hogy szolidaritásukról biztosítsák “a Hortobágyért sokat tett, közmegbecsülésnek örvendő” volt cégvezetőket. A demonstráció után sokan a helyszínen maradtak, a késő estébe nyúlóan pásztor- és halász nótákat énekeltek a Hortobágy folyó partján.


Gencsi Zoltán

Gencsi Zoltán

A visszaélés gyanújába keveredett volt cégvezetők ügyvédje szerint semmilyen kár nem érte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft.-t az eddigi vizsgálatok során szabálytalannak minősített szerződések révén. Ifj. Mohácsi Ferenc azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy betekinthetett a vitatott szerződésekbe és számlai bizonylatokba. Az ügyvéd közölte: a dokumentumok alapján meggyőződése, hogy nem érte kár a kft.-t, nincs “hortobágyi nokiás doboz”, s nem történt bűncselekmény. Mint mondta, áttekintette a kft. és a takarmánytermelő volt cégvezetői, illetve az őstermelők közötti vitatott szerződéseket, amelyekben történtek ugyan elírások, de ezek semmilyen visszaélésre nem utalnak.

Hozzátette: a cég jogi képviselője e szerződéseket tekinti érvénytelennek, s ennek alapján beszél százmilliós kárról, “hortobágyi nokiás dobozról”, s ez semmiképpen nem állja meg a helyét. Ifj. Mohácsi Ferenc közölte, hogy még ha érvénytelenek is lennének a szerződések – ami szerinte teljességgel kizárt -, a felek több éve e szerződések szerint járnak el: az őstermelő megtermeli a terményeket, az integrátor pedig megvásárolja azokat. Kifogásolta, hogy az öko-őstermelők által teljesen jogszerűen megtermelt, átadott és átvett termékek ellenértékét kárként, sőt bűncselekményből származó kárként állítják be.

Véleménye szerint az sem visszaélésre utal, hogy az egyik bizonylaton lábon álló gabonáról van szó, a másikon pedig nem ilyenről, ugyanis a szerződéskötéskor még nem volt betakarítva a termény, a mérlegelésre pedig azt természetesen már le kellett vágni.

Az ügy előzménye, hogy Orosz János, a kft. jogi képviselője kedden arról tájékoztatta az MTI-t: “az eddigi vizsgálatok szerint szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői”. Megvan a hortobágyi “nokiás doboz” – kommentálta az eddig feltárt hiányt Orosz János.

Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek elsősorban takarmánybeszerzésre, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki – ismertette Orosz János. Hozzátette: miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft.-nek, a céget ténylegesen mintegy 100 millió forint kár érte.

Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. menesztett ügyvezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az átadás-átvétel befejeződött. Átadták az új vezetésnek a még élő szerződéseket, köztük az integrátori dokumentumokat is. A jegyzőkönyvben ezekkel kapcsolatban az átvevő semmilyen kifogást nem emelt – közölte a volt vezető.

Kapcsolódó anyagok:

Hortobágyi hadjárat

Hortobágyi huzavona

Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás