Hirdetés

Az új, biotechnológiával kapcsolatos Eurobarométer szerint tovább nőtt a génmódosítást ellenző európaiak aránya. Az európaiak 61%-a ellenzi a génmanipulált (GM) ételek terjedését Európában.

Az Eurobarométer az Európai Bizottság által készíttetett közvéleménykutatás-sorozat, melyet 1973 óta végeznek el évente az unió összes tagországában. 2005-ben vizsgálták utoljára Special Eurobarometer 295- 68.2 Attitudes of European citizens towards the Environment, hogy az unió lakossága mit gondol a génmódosításról, a genetikailag módosított ételekről.

„A 2010-es közvélemény-kutatás Special Eurobarometer 341 – 73.1 on Biotechnology egyértelmű válasszal szolgál az EU döntéshozóinak: a 22,8%-os támogatottsággal szemben az európaiak többsége (61%) ellenzi a génmanipulált (GM) ételek terjedését Európában. Ez erős figyelmeztetés a génmanipuláció-párti Barroso-bizottságnak és fontos támogatás a soros elnökségre készülő, génmanipuláció-ellenes Magyarországnak” –mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO – és agrár kampányfelelőse. Kiemelte azt is: nincs egyetlen egy olyan uniós tagország sem, ahol a génmanipuláció támogatottsága nagyobb volna, mint az ellenzése.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a GM ételek természetellenesek (70%), nem biztonságosak saját maguk és családjuk számára (59%) és nem biztonságosak a jövő generációk számára sem (58%) és hogy néhány embernek előnyt, de a többségnek veszélyt jelentenek (57%). Az európaiak kevesebb, mint a harmada hiszi azt, hogy a GM-ételek gazdasági szempontból előnyösek lennének. A tanulmány megállapítja A tanulmány megállapítja, hogy 63%-a azoknak a válaszadók, akik már hallottak a génmódosított élelmiszerekről aggodalmuknak adtak hangot a lehetséges egészségügyi hatások kapcsán, míg ez az arány 44% volt azoknál, akik korábban még nem hallottak a génmódosított növényekről.

Ezenkívűl azon európaiaknak, akik hallottak már a GM-növényekről 64%-a gondolja azt, hogy inkább nem támogatja a génmódosított növények termesztésének ösztönzését, míg a génmódosításról még nem is hallott emberek 45%-a., hogy a génmódosított növények ügyében széleskörű (84%) a társadalmi tudatosság, az ügy ismertsége. Ez világosan megmutatja, hogy a társadalom GM-élelmiszerekről kialakult véleménye tudatos választás és nem a biotechnológia ipar szándékos mellőzése, démonizálása.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint két hónappal később még nagyobb elutasítást mértek volna az elemzők: ekkor engedélyezte ugyanis botrányos körülmények között az új Barroso-bizottság első döntésével a BASF cég Amflora burgonyájának termesztését. A döntés nagy társadalmi felháborodást okozott, mivel a zöldek mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség is felhívta a Bizottság figyelmét, hogy fontos antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességet okozhat. A burgonya vetését több ország tiltotta be saját területén, Magyarország pedig pert indított a Bizottság ellen, és azóta további 4 ország csatlakozott felperesként az Európai Bíróságon beadott keresetünkhöz.

Az Eurobarométer újra megerősítette többek között a tagországok 2008-as egyhangú (!) felszólítását, hogy az Európai Bizottság szigorítsa meg a GM-növények engedélyezési eljárását, amely azóta nem tett semmit. Annak érdekében, hogy az európai lakosok véleményének jogkövetkezménye is legyen, a Greenpeace és az Avaaz 2010 tavaszán aláírásgyűjtésbe kezdett. Mára több mint 1.200.000 uniós polgár ért egyet azzal, hogy az Európai Bizottságnak szigorítania kellene a GM-növények engedélyezési eljárását, és amíg ez be nem következik, engedélyezési moratóriumot kell hirdetnie. Az aláírásokat a közeljövőben adja át a Greenpeace a Barroso vezette Bizottságnak, de addig is még mindig aláírható itt >>> 

Az Európai Állampolgári Kezdeményezés a lisszaboni szerződéssel jött létre és lehetőséget teremt arra, hogy a civilek az Európai Bizottságot uniós alapelvekkel nem ellentétes ügyekben jogszabályalkotásra kötelezzék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás