Hirdetés

A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán sem szívesen látják a városban fészkelő fekete varjakat, akik a városlakóknál ritkaságnak számító kékvércsékkel fészkelnek együtt.

 A város egyik utcájában termetes platánfákon varjak találtak maguknak fészkelő helyet, nem sokan csak tizennégy pár találta fészkelésre alkalmasnak a platánokat. Évekkel ezelőtt többen voltak, de valószínű megromlott ember és madár kapcsolata, talán ezért fogy létszámuk. Az itt lakóknak nem csak a varjak okoznak problémát, de a lakóhelyül szolgáló termetesre megnőtt platánok is.

Más település valószínű már védelem alá helyezte volna őket, nem így Kiskunmajsa, ahol kivágásukat tervezik, mert sokat szemetelnek. Egy idősebb erdész azt mondta, hogy aki a fának hullott levelét szemétnek mondja az ő előtte nem ember, mert azt avarnak nevezik feléjük. Lehet keményen fogalmazott, de igazsága vagyon.

 

Kiskunmajsa vetési varjú telep
 

Természetesen mint általában a varjak telepesen fészkelnek, de más madarakat is megtűrnek, jelen esetben, a városlakóknál ritkaságnak számító kékvércsékkel fészkelnek együtt, igaz csak három pár veszi igénybe a varjak szomszédságát. A fák kivágása miatt próbálkoztak már a környezetvédelmi felügyelőségen is, de nem találtak kellő meghallgatásra. Furfangos a magyar ember, ha nem lehet így, hát betegek a fák, talán ez majd meghallgatásra talál. A polgármester úgy nyilatkozott, ő szereti a varjakat, legszívesebben az udvarában lévő tölgyfán biztosítana számukra fészkelő helyet, ha az nem lenne túl kicsi. Szerinte ezért az lenne a legjobb, ha a varjak valahol máshol találnának fészkelésre alkalmas helyet, /addig amíg valakinek útjában nem lennének ott is/.

Ismét egy település ahol az elemi tolerancia is hiányzik az ott lakó emberekből, ha így haladunk lassan már az embertársainkat sem leszünk hajlandók megtűrni. 

Szélkiáltó Természetvédő Egysület
Kiskunhalas Felsőszállás 96

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás