Hirdetés
greenfo/mti

A zord időjárási viszonyok miatt tavaly jelentősen megcsappant királylepke kolóniák mérete az idei télen megkétszereződött Mexikóban, viszont a narancs és fekete színekben pompázó rovarokat továbbra is számos veszély fenyegeti.

Évente több millió királylepke (Danaus plexippus) indul útnak Kanadából és az Egyesült Államokból, hogy a melegebb éghajlatú Mexikóban vészelje át a téli időszakot. A vándorló lepkesereg mérete évről évre változik. A mintegy 3200 kilométeres út megtétele pedig tovább tart mint az apró rovarok élethossza, így a visszaút megtétele már az új generáció tagjaira vár.

Tavaly kevesebb lepke érkezett Mexikóba, mint azelőtt valaha, ám idén 109 százalékkal növekedett meg a kolóniák mérete és mintegy 40 ezer négyzetméternyi erdőterületet fednek le. A szakemberek aszerint becsülik meg a kolóniák méretét, hogy mekkora területet foglalnak el az erdőben. 

Annak ellenére, hogy a kolóniák mérete ismét növekedett, az 1993-ban megkezdődött számlálások óta az idei volt a negyedik legrosszabb év a populáció nagyságának szempontjából. A mexikói királylepéknek a Michoacan államban lévő természetvédelmi terület ad otthont. A 2000-ben létrehozott 558 ezer négyzetméteren elterülő park mintegy 3 százaléka illegális fakitermelés áldozata lett. A hatóságoknak azonban sikerült feltartóztatniuk az erdőpusztítást.

A globális felmelegedéssel összefüggésben lévő hideg téli időjárás hosszabb távú fenyegetést jelent az apró előkelőségek számára, éppúgy mint az a tény, hogy a nagyarányú mezőgazdasági munkálatok miatt egyre inkább kiszorulnak a termőföldekről a kontinentális vándorúton lévő lepkék elsőszámú táplálékforrásául szolgáló selyemkórók.

Kapcsolódó anyagok:

Öngyógyszerező királylepkék

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás