Hirdetés

Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként ragadozó madarak gyérítéséért és védett állatfajok vadászhatóvá tételéért lobbizik. A vidékfejlesztési miniszterhez írt levelére reagált egy természetvédő, akinek véleményére a Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara lőtt.

Dr. Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke januárban egy olyan levelet fogalmazott meg és juttatott el Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben számos védett állatfaj (zömében madarak) jövőbeli vadászhatóságának elrendelését kéri. Ez a levél néhány napja internetes portálokon nyilvánosságot kapott. Semjén Zsolt levele Fazekas-Sándornak (287 KB word)
 
Erre április 8-án magyar állampolgárként nyílt levélben fordult Gera Pál az elnökhöz, azt kérve, azonnali hatállyal vonja vissza az indítványát, és a témakörben legyen egy szakmai, társadalmi párbeszéd. Gera Pál nyílt levele Semjén Zsoltnak (44 KB word)

Minderre válaszul tegnap az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pechtol János, valamint az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Feiszt Ottó is közleményt adott ki.

A magyar vadgazdálkodók és vadászok egyszerűen nem tűrhetnek tovább.

Pechtol János szerint nem ördögtől való, hogy egyes fajok státuszát időről időre felülvizsgálják, és ha szükséges, védelmüket erősítik, vagy – a hazai természetvédelem számára felfoghatatlanul – megfelelő állománynagyság esetén a védelem csökkentését határozzák el, illetve hasznosíthatóvá teszik. A szabályosan folytatott és ellenőrzött vadászat, mint ahogy Gera úr is elismerte egy levelében, tulajdonképpen aktív természetvédelem. Közleménye szerint a vadászati érdekképviselet elérkezettnek látja az időt, hogy ebben a témában megkezdje a szakértői megbeszéléseket. Természetesen egy faj korlátozott vadászhatóvá tétele, vagy indokolatlan védelmének feloldása, és ellenőrzött hasznosítása nem jelenti a faj kipusztítását. Köztudott, hogy a védett fajok okozta kártétel kompenzációjának teljes hiánya micsoda feszültséget okoz a mezőgazdasági termelőknél. Ilyen például nyári lúd mezőgazdasági vagy a vidra halgazdasági jelentős kártétele.
Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye (24 KB word)

Az Országos Magyar Vadászkamara is kiállt Semjén melett. Az 1400 vadgazdálkodási egység és a több mint 57 ezer magyar vadász többségének nevében kijelentjük, hogy egyetértünk a Védegylet elnökének törekvéseivel, és programjának megvalósításában támogatjuk. A magyar vadásztársadalom Semjénnel az élen bátran odaállhat a közvélemény elé, mert az élővilág megőrzése érdekében továbbra is vállalja a hazánkban élő fajok létszámának szabályozását, a biológiai sokszínűség fenntartását – áll közleményükben, amiből kiderül, hogy nekik vannak monitorozási adataik, így alá tudják támasztani, hogy miért kell gyéríteni néhány faj állományát.
Országos Magyar Vadászkamara közleménye (27 KB word)


Évtizedes természetvédelmi munka sikereit akarják vadászpuskával semmivé tenni. Miért?

E két közleményre írt választ Gera Pál, melyben a szakmai kételyek mellett ez áll: “Arról mélyen hallgatnak, hogy dr. Semjén Zsolt elnök úr, valamint a nevezett vadászati szervezetek miért nem kezdeményeztek szakmai párbeszédet az eltérő értékrendű társadalmi, szakmai szervezetekkel, miért kellett “fű alatt” a miniszterhez eljuttatni az ominózus levelet? Valóban úgy gondolták, hogy megkerülhető a társadalom, hogy döbbenetes felvetéseiket mély csendes beletörődéssel tudomásul veszik az emberek, és eltűrik a felsorolt állatfajok jövőbeli korlátozatlan pusztítását? Ez valóban aktív természetvédelem?”
Tisztességes vadászatot Magyarországon! Gera Pál válaszlevele (36 KB word)

Kapcsolódó anyagok:

Lövöldözzünk védett állatokra

A kormány Nimródja lepuffantaná az év madarát?

Rétisas puskavégen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás