Hirdetés
(X)

Szakmai- és társadalmi egyeztetések mellett zajlanak a Homokhátság kijelölt mintaterületén a vízhiányt csökkentő fejlesztések előkészületei. A napokban lakossági fórumon találkozhattak az érdeklődők, érintettek, ahol a munkálatok és tervek részleteivel ismerkedhettek meg, és természetesen megtehették észrevételeiket is.

 

 

A projektgazda Országos Vízügyi Főigazgatóság képviseletében Klimó Erzsébet, projektvezető asszony köszöntötte a fórum résztvevőit és röviden ismertette a projekt előzményeit. A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezte 2008-ban. A probléma kezelésére két mintaterületet jelöltek ki az érintett Vízügyi Igazgatóságok és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen, a kedvezőtlen természetföldrajzi adottságú, az ország egyik legszélsőségesebb időjárású Duna-Tisza közi Homokhátság területén, a Közép- Homokhátság és Kecskemét-Tiszaalpár térségében.

A projekt előkészületei 2009-ben kezdődtek meg, majd 2010-ben kapott európai uniós támogatást a Környezet és Energia Operatív Programból az előkészítés tevékenységeinek elvégzésére. Az előkészítő munkálatokat az ÖKO Zrt.-Aquaprofit Kft végzi, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a területeken működő Alsó-Tisza- vidéki és Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság bevonásával. A projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Konzorcium képviseletében Tombácz Endre az ÖKO Zrt. munkatársa bemutatta a projekt tervezett beavatkozásait. A tervezett rendszer arra a szakmai gyakorlat által igazolt megoldási javaslatra épül, hogy a tavakban, természetes mélyületekben, csatornákban visszatartott, vagy pótolt víz javítja a terület talajvízháztartását és mikroklímáját. A prezentáció keretében kifejtette a vízpótlás, vízvisszatartás megoldási lehetőségeit, majd kitért a kiválasztott terv mellett szóló érvekre. Tekintettel arra, hogy a térségben a jelentős vízhiány az úgynevezett fennsíki területen (Kondor-tó, Szívósszék, Ágasegyházi-, Orgoványi rétek, Csíra-szék, stb.) jelentkezik, a vízpótlásnál külső vízbázisból biztonságosan kivehető vízhozammal elsősorban erre a területre szükséges vizet juttatni.

A terület legmagasabb pontján, a Hosszú rét területén új tározó kerül kialakításra. Innen a jelenlegi csatorna- és tórendszereken keresztül a vízpótlás – igény esetén – eljuttatható az alacsonyabban fekvő (Ágasegyházi-,Orgoványi rétek, Csíra-szék) fennsíki területekre is. A víz tovább vezethető innen akár a Kolon-tó, akár – vízminőség javító céllal – a II. sz. övcsatorna felé. Az Ágasegyházi réten szakaszoló meder-elzárások épülnek, hogy az Ágasegyházi tározó felső részén alacsonyabb vízszintet lehessen tartani a település belterületi belvízproblémáinak megelőzésére. Új létesítményként kiépül a Duna-völgyi főcsatornán egy vízkivételi mű és egy a vízkivétel biztonságát segítő műtárgy, a szükséges energiát adó megújuló energia rendszerrel. A víz továbbítására nyomóvezeték épül az I. sz. övcsatornáig, valamint kialakításra kerül a Hosszúréti tározó és megépülnek a vízkormányzást biztosító kisműtárgyak (átemelők, zsilipek). Felújításra, átalakításra kerül a térség csatornahálózatának egy érintett része.

Szenek Zoltán, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának vezetője a mintaprojekt megvalósulási lehetőségére kérdezett rá. Felvetésére a projektgazda kifejtette: „Jelenleg a projekt tervezési és előkészületi munkái folynak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a megvalósításra pályázatot nyújt be a későbbiek során.” A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. képviseletében Koczka Zoltán erdőgazdálkodási osztályvezető a vízszínt süllyedés okaira, illetve a Kondor-tóban lévő vízmennyiség tartásra kérdezett rá, amely felvetésekre Tombácz Endre fejtette ki pozitív válaszolt a természetes és emberi eredetű okok felvázolásával, és a projekt mennyiségnövelő hatásait ismertetve. Dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, mint az előkészítő munkálatokban is közreműködő ökológus, természetvédelmi szakértő a lakossági fórum keretein belül is üdvözölte a kezdeményezést.

Országos Vízügyi Főigazgatóság
Cím: 1012 Budapest, Márvány u. 1/d.
Telefon: 225-44-00
E-mail: ovf@ovf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás