A rovat kizárólagos támogatója

Határokon átnyúló hulladékmentesítési és tudatosító akció

Dátum: 2022. április 30.

Helyszín: Kőszeg

A VÁLTOZÁS VELÜNK KEZDŐDIK… A TERMÉSZETBEN NINCSENEK HATÁROK! Elképzelhetőnek tartja, hogy a stájer tartományi „zöldhatósági” vezető Magyarországon szedje össze az eldobált szemetet?  Április 30-án megmutatjuk, hogy ez bizony lehetséges…

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit április 30-án szombaton Kőszegen a Határokon átnyúló hulladékmentesítési és tudatosító akciónkon (Steiermarktól az Írottkő-Geschriebenstein  Natúrparkig) 

Kőszeg, 2022. április 30. szombat

Cél:„Sokkolni” és rádöbbenteni arra a határon átnyúló Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban élő és turistaként ide érkező embereket, hogy a szemét, a hulladék – politikától és országhatároktól függetlenül – „keletkezik”. A védett Kőszegi-hegységben az önkéntesek által összegyűjtött hulladék a valóságban SENKIÉ, mégis MINDENKIÉ.

Szeretnénk a jó gyakorlatra rávezetni az embereket: ne is keletkezzen hulladék! A cél az, hogy az emberek tudatosan figyeljenek életmódjukra, környezetükre és próbáljanak úgy élni, hogy minél kevesebb hulladékot „termeljenek”!

A program különlegességét az adja, hogy a „stájer tavaszi nagytakarítás” akcióhoz csatlakozik melyet nagy médiavisszhang övez Ausztriában.

Kedves Újságíró!
Bizonyára ismeri Kőszeg gyönyörű Fő terét a Jézus szíve templommal. Nos, ezen a gyönyörű téren szervezzük meg: A „SOKKOLÓ” AKCIÓT…

… melynek alkalmával a védett természeti területeken és környékükön összegyűjtött szemetet egy délutánra a Fő térre rakjuk, s ott szembesülhet vele a lakosság.

Kreatív figyelemfelkeltő feliratokkal, személyes infó pontokkal a járókelők tájékoztatása folyamatos lesz. A szelektíven gyűjtés már régen nem elég, de még ezt is tanulni kell. A tudatosság sokszor itt is hiányzik… Az arra járók és a meghívott prominens személyek egyaránt bekapcsolódhatnak a szelektálásba, és közben tájékozódhatnak arról, hogyan változtathatnak saját életmódjukon egy hulladékmentesebb és jobb világ megteremtése érdekében…

„A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik!”

 A tervezett program április 30-án az Írottkő Natúrpark területén, Kőszegen és a Kőszegi-hegységben. (Külön jelezzük a sajtó képviselői számára érdekesebb momentumokatJ )

 9-12 óráig hulladékgyűjtés az Írottkő Natúrparkban, Kőszeg környékén, a Kőszegi-hegységben, több csapattal, helyi önkéntesek és prominens személyek bevonásával.

Látványos helyszín az országhatáron álló Írottkő-kilátó környéke. Ezen a területen találkoznak és hulladékmentesítenek az alábbi – szakmai szempontokat képviselő –  prominens személyek (a teljesség igénye nélkül):

  • az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke (Schrott Tamás)
  • a Geschriebenstein-Írottkő Naturpark (Rechnitz) elnöke (Engelbert Kenyeri)
  • a Steiermark Tartományi Kormány Hulladék és Erőforrás Ügyosztályának vezetője (Dr. Ingrid Winter )
  • a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály (Bencsics Attila főosztályvezető)
  • az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetősége (dr. Markovics Tibor igazgató vagy helyettese)
  • a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezetősége (képviseli: Ferenczi Tamás erdészeti igazgató)
  • és sokan mások…

További helyszínek: Kálvária-hegy, Óház-kilátó környéke, Hétforrás környéke. 

  • 13-14 óra között ebéd Kőszegen a vendégeknek és a sajtó képviselőinek (Közben elkészítjük a sokkoló akciót a Fő téren, látványos elemekkel. )
  • 14-15 óra sajtótájékoztató a Fő téren. (Lehetőség nyílik rövid riportokat is készíteni a résztvevőkkel, a prominens személyekkel.)
  • 17 óra az akció zárása, a Fő tér rendjének visszaállítása.

Szervező: Írottkő Natúrparkért Egyesület – PUREGREEN projekt (tisztazold.naturpark.hu)

A projekt célja a környezettudatos gondolkodás és cselekvés népszerűsítése pozitív példamutatással. Zero waste (hulladékmentes) natúrparki rendezvények szervezése. A határon átnyúló, közös, magyar-osztrák projektben a NATURA 2000 védelem alatt lévő területeken hulladékmentesítési akciók, „tisztazöld” tudatosító programok szervezése. A stájerországi tapasztalatok megismerésével új utakat is keresünk.

Kérjük részvételi szándékát az alábbi e-mail címen jelezze: tisztazold.naturpark@gmail.com

további infó: 20/6654-998

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás