A rovat kizárólagos támogatója

A gazdasági bizottság ülésén a kormánypárti többség lesöpörte az LMP határozati javaslatát, amelynek a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó hatástanulmányok nyilvánosságra hozatala volt a célja. Ezzel világossá tették, hogy a kockázatos és méregdrága bővítés már lejátszott meccs és eszük ágában sincs a döntésbe bevonni az érintetteket. Az atomlobbi nyomása – a Sláger rádiótól az MTA-ig.

Hatalmas államadósság-növelés suttyomban, a hátunk mögött.

Jávor Benedek és Szilágyi László LMP-s képviselők határozati javaslatukban a paksi erőmű bővítésére vonatkozó hatástanulmányok, költség-haszonelemzések, az állami szerepvállalás mértékére vonatkozó tervek nyilvánosságra hozatalát kezdeményezték. Az LMP politikusai azért javasolták a legteljesebb nyilvánosságot a döntési folyamatban, és azért kezdeményezték a bővítésről szóló népszavazást, mert az új blokkok építéséről szóló döntéssel a 21. század legnagyobb beruházása indulna el Magyarországon. Ez több ezermilliárd forint közpénz felhasználásával jár, az energia- és környezetpolitikát, valamint az ország pénzügyi helyzetét évtizedekre meghatározza. A döntés következményeit a magyar állampolgárok teljes közössége fogja viselni hosszú-hosszú időn át.

A gazdasági bizottság tegnapi ülésén azonban a kormánypártok és a kormány képviselői gyakorlatilag nyilvánvalóvá tették, hogy a döntést már régen meghozták az új atomerőmű-blokkok létesítéséről, és eszük ágában sincs a beruházás tervezése és kivitelezése során megteremteni a társadalmi kontroll lehetőségét. Miközben energiahatékonyságra és a takarékosságra lenne szükség, az Orbán-kormány elköteleződni látszik egy minden tekintetben kockázatos beruházás mellett. A kabinet nem győzi hangoztatni, hogy háborút vív az államadósság ellen, most mégis az ország nyakába akaszt egy felesleges beruházást. Az új blokkokra szánt összeg – amelyből öt 4-es metrót lehetne építeni – erőn felüli terheket ró az országra.

Az LMP szerint továbbra is elkerülhetetlen a társadalmi vita és az adatok nyilvánosságra hozatala, hiszen az állampolgárok csak így láthatnak tisztán az ügyben. Úgy tűnik, az Orbán-kormány éppen ezt akarja elkerülni.
/ LMP sajtóközlemény/

Az atomlobbi nyomása – a Sláger rádiótól az MTA-ig

Minden lehetséges érvet felsorakoztattak a Paksi Atomerőmű bővítése mellett azok a szakértők, akiket a vonatkozó 2009-es parlamenti döntésig az állami vállalat megbízott – összesen csaknem félmilliárd forintért. Az Energiaklub által kikért anyagokból többek között kiderül, milyen tanácsokat adott Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter, vagy miért kellett vigyázni Sólyom Lászlóval és Fodor Gáborral. Az egyik, állítólag bűnösen összecsapott iromány viszont még titok.

A nol.hu által megismert anyagokban tetten érhető közös szándék ugyanakkor sikerrel járt, hisz az előző országgyűlés MSZP- és Fidesz-frakciójának egyhangú szavazatával 2009-ben a parlament elvi támogatásáról biztosította a bővítést. A tanulmányírás ezután is folytatódott ugyan, de már Lévai-projekt néven. A civil szervezet eme anyagok kiadásáért is pert indított, melyben egy fordulót megnyert, de dokumentum még nem érkezett. RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás