A rovat kizárólagos támogatója

A trópusi Csendes-óceán 62 tengeri madárfaj rendszeres élőhelye, melyek közül néhány népes és hatalmas kolóniákban tenyészik a távoli korallzátonyokon, míg mások alig ismertek, ritkák és jelentős veszélyben vannak. A területen fontos élőhelyeket határoztak meg a tengeri madarak védelmére.

„ A tengeri madarak fontos élőhelyei – a madarak védelme a Csendes-óceán trópusi térségében” címmel beszámolót jelentetett meg a Birdlife, amelyben megjelöli a tengeri madarak védelmére szolgáló legfontosabb helyeket, amelyeket ezentúl „a madarak fontos élőhelyei” (IBA = Important Bird Areas) névvel illetnek. A tengeri madarak fontos őrszemek. A beszámoló bemutatja, hogy a tengeri madarak hogyan tájékoztatnak bennünket az óceán és a térség szigeteinek állapotáról, rámutatva az olyan emberi behatásokra, mint a klímaváltozás, a halászat és az agresszív fajok elterjedése.

„Ezeknek a helyeknek a védelme megvédi a csendes-óceáni szigetek és népek megélhetését és kulturális örökségét és hozzásegíti a kormányokat azoknak a vállalásoknak a teljesítéséhez, amelyeket a biológiai változatosság megőrzésével kapcsolatban tettek.” –mondta Don Stewart, a Birdlife csendes-óceáni térségért felelős igazgatója.
A csendes-óceáni térségben élő tengeri madarak már évezredek óta nyújtanak olyan szolgálatokat az emberiségnek, mint az élelem, a toll és tápanyag a gazdálkodáshoz (a tengeri madarak guanója). A tengeri utazók a tájékozódáshoz és a hallelőhelyek beazonosításához használják a tengeri madarakat.

A Csendes-óceán trópusi vidéke 62 tengeri madárfaj rendszeres élőhelye. Néhány faj nagyon népes és hatalmas kolóniákban tenyészik a távoli korallzátonyokon, míg mások alig ismertek, ritkák és jelentős veszélyben vannak.
„Valamennyi tengeri madárnak védelemre van szüksége és az általuk használt fontos helyek – legyen az a szárazföldön a költés helye, vagy táplálék-lelőhely a tengeren – hatékony kezelésére.” – mondta Jez Bird, csendes-óceáni IBA koordinátor.

A tengeri madarak előfordulása meghatározza az IBA elnevezésű legfontosabb védett helyeket. A beszámolóban bemutatott 104 szárazföldi és 99 tengeri élőhely a madarak és más élőlények csendes-óceáni előfordulásának legkülönlegesebb helyszínei közé tartoznak. A térségen belül azonban nagyon eltérő ezeknek a helyeknek az állapota: egyes helyeken a madárpopulációk stabilak vagy növekvőek, míg máshol gyorsan csökken a számuk. Megdöbbentő, hogy sok helyen nincs is megbízható, naprakész információ a megbízható állapotfelméréshez.

A szárazföldön a legnagyobb fenyegetést az agresszív fajok és a madarak élelmezési célú levágása jelenti. A tengeren a legtöbb élőhelyet érinti a túlzott halászat és a szennyezés, de ezeknek a madarakra gyakorolt hatását még nem értékelik eléggé. A klímaváltozás növekvő veszélyt jelent a tengeri madarakra mind a szárazföldön, mind a tengeren. Több cselekvésre van szükség ezeknek a helyeknek a megőrzésére, bár vannak biztató példák a beavatkozásra és vannak sikerek is. Helyi közösségi csoportok, kormányok és nem kormányzati szervezetek sikert értek el a térség néhány fontos élőhelye állapotának javításában, ami előnyére vált a tengeri madaraknak, más vadon élő fajoknak és a helyi lakosságnak is.
„ A Birdlife közösség kifejezetten büszke lehet arra, hogy sikerült kiirtania a patkányokat Palauban, Új-Kaledóniában, a Fidzsi szigeteken és a Francia Polinéziában található élőhelyeken. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a tengeri madarak visszatérhetnek.” – mondja Jez. A következő tennivaló most az, hogy a szárazföldön és a tengeren növeljük ezeknek az élőhelyeknek a védelmét, hogy együttműködésünkkel hozzásegítsük a kormányokat a biológiai változatosság megőrzésével kapcsolatos vállalásaik teljesítéséhez.

A Birdlife kiadványa itt olvasható >>>

Kapcsolódó anyagok:

Világszerte egyre több madárfaj hal ki

Cook-szigeteki cápamenedék

Alakulóban a világ legnagyobb tengeri parkja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás