A rovat kizárólagos támogatója

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” címmel tüntette ki és Európa 6 legsikeresebb LIFE-finanszírozású természetvédelmi programja közé választotta a Pannon Magbank LIFE+ programot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium másfél hét késéssel.

Az értékelésben a 2015-ben lezárult természetvédelmi projektek vehettek részt. Az első válogatásban megnevezték a 27 legjobb pályázatot természetvédelem, biodiverzitás és kommunikációs témakörökben – ezeket „Best LIFE project” díjjal jutalmazták. Ezek közül került ki azután a 6 legjobb.

A díjakat 2016. május 31-én, a Green Week rendezvénysorozat keretében adták át Brüsszelben, ahol a díjazottaknak lehetőségük volt bemutatni természetvédelmi programjukat. A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálásával megvalósult programban társult kedvezményezettként vett részt a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete (MTA ÖK ÖBI), valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a pályázathoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosított társfinanszírozást.


Balra Ms Joanna Drake (Deputy Director-General of Directore General Environment) középen Peti Erzsébet projektvezető, és jobbra Fidlóczky Zsuzsa, projekt adminisztrátor.

A példanélküli törekvés első lépéseként létrejött a Pannon Magbank, amely az öt éves program végére a hazánkban vadon élő őshonos flóra mintegy 50 százalékának, azaz 800 fajnak a begyűjtését és magbanki tárolását vállalta. A program nemcsak sikeresen teljesítette, hanem meg is haladta a vállaltakat, és 2014 végéig mintegy 910 faj 1853 magtételének gyűjtését és tárolását valósította meg, amely magában foglalta 204 védett faj 364 magtételét, és 45 fokozottan védett faj 76 magtételét.

A NöDiK-ben elkészült a Pannon Magbank laborépülete, ahol a magminták tisztítását, vizsgálatát és csíráztatását végzik a NöDiK szakemberei. A munka során nyert adatokat saját fejlesztésű adatbázisban rögzítették, hogy a későbbiekben is kiértékelhetőek, felhasználhatóak legyenek. Az MTA ÖK ÖBI munkatársai egy visszatelepítési kísérlet során, 10 homokgyepi fajt vizsgálva igazolták, hogy a Pannon Magbankban őrzött magminták alkalmasak élőhelyek helyreállítására, fajok visszatelepítésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás