A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Először halad végig óceánjáró hajó az északnyugati átjárón, a Crystal Serenity, amely augusztus 16-án indult az alaszkai Sewardból a Bering-szoroson átkelve Kanada északi partjai mentén a Jeges-tengeren halad, majd Grönland érintésével az Atlanti-óceánon délre veszi útját és a jövő héten fog megérkezni New Yorkba.

A 13 szintes, mintegy három futballpálya hosszú Crystalon több mint 900 utas és mintegy 600 főnyi személyzet utazik. Egy hónapig tartó útján a hajó horgonyt vetett Nyugat- és Észak-Alaszka városaiban, falvaiban, kanadai településeken és kiköt Grönlandon is, mielőtt az amerikai metropolisz felé veszi útját.

A Crystal Serenity útjának borzasztó iróniája az, hogy a klímaváltozás és az északi-sarki olvadó jég teszi lehetővé az északnyugati átjárón való áthaladását – hangoztatta Michael Byers, a British Columbiai Egyetem Professzora. És bár kihasználja a klímaváltozás előnyeit, hozzá is járul a problémához, mivel a luxustengerjárónak hatalmas a karbon lábnyoma – tette hozzá.
 

London, 2016. május 5. A Viking Sea óceánjáró kiköt Greenwichben 2016. május 5-én. A Viking Ocean Cruises társaság luxushajója a keresztelőjére érkezett a brit fővárosba, amelynek Greenwich negyedében tartják az ünnepséget. Ez a legnagyobb óceánjáró, amelyet a Temzén keresztelnek meg. (MTI/EPA/Hannah McKay)

A Viking Sea óceánjáró kiköt Greenwichben 2016. május 5-én. A Viking Ocean Cruises társaság luxushajója a keresztelőjére érkezett a brit fővárosba, amelynek Greenwich negyedében tartják az ünnepséget. Ez a legnagyobb óceánjáró, amelyet a Temzén keresztelnek meg. (MTI/EPA/Hannah McKay)

Kisebb kirándulóhajók mintegy 200 utassal már rendszeresen hajózzák az útvonalat, ám a Crystal útját történelmi jelentőségűnek tartják. Egy évszázaddal az után, hogy Roald Amundsen felfedező elsőként áthajózott a kanadai sarki vizeken 1906-ban, a helyi közösségek és az illetékesek megpróbálnak lépést tartani a sarkvidéken végbemenő változásokkal, amelyeket a tengeri jég eltűnése idéz elő. A Crystal az eddigi legnagyobb és legfényűzőbb hajó, amely átkel az északnyugati átjárón azóta, hogy az 2007 nyarán először szabadult meg teljesen jégpáncéljától, és lehetővé vált, hogy hajók jégtörő kísérete nélkül haladjanak át rajta. Tavaly nyáron már 17 hajó közlekedett ezen a tengeri úton jégtörő nélkül az amerikai parti őrség adatai szerint.

A Crystal útját hároméves előkészület előzte meg: speciális műszerekkel, berendezésekkel – köztük jégnavigációs műholdrendszerrel – szerelték fel, hogy az északi-sarki vizeken biztonságosan hajózzon. Az északi sarkvidéki településekre, amelyeket a hajó érint, teherszállító repülőgépek juttatták el a friss élelmiszert az óceánjáró ötcsillagos éttermeinek konyhái számára – mondta el John Stoll, az óceánjárót üzemeltető cég egyik alelnöke.

A Crystal egy jégtörő kíséretében utazik, amelynek fedélzetén két helikopter is van. Jégre leszállni képes pilóták, sarki-expedíciók veteránjai, jegesmedve-kutatók is vannak a fedélzeten az utasok biztonsága és a helyi vadvilág, a környezet és a szokások védelme érdekében – közölte a Crystal Cruises cég. Az óceánjáró működtetője azt tervezi, hogy jövő augusztusban újra megteszik az utat Alaszka és New York között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás