Már az északi sarkvidék havában is ott a naptej

2023. december 26.

Hírek

Megtalálták az eddigi legészakibb helyen előfordult naptej-maradványokat. A Svalbard (Spitzbergák) szigeteinek északnyugati részén végzett vizsgálatok során számos kozmetikum, köztük naptej maradványaira bukkantak a hóban.

Akár tíz éven belül búcsút inthetünk az Északi-sarkvidék nyári jegének

2023. június 7.

Hírek

Az eddig feltételezettnél egy évtizeddel korábban, már a 2030-as években jégmentes lehet a nyár az Északi-sarkvidéken, még akkor is, ha sikerül alacsony szinten tartani a szén-dioxid-kibocsátást – derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Nature Communications című szaklap tegnapi számában tették közzé. “Az eredmények azt mutatják, hogy a kibocsátásra vonatkozó forgatókönyvektől függetlenül az első jégmentes… Tovább »

Már a norvégiai sarkvidéket is beszennyeztük PFAS-vegyületekkel

2023. február 12.

Hírek

26 féle PFAS-vegyületet mutattak ki a norvégiai Svalbard körüli jégben, ami erősen veszélyezteti az ottani élővilágot. Amikor a jég elolvad, a vegyi anyagok a gleccserekből az alsó folyású ökoszisztémákba, például a sarkvidéki fjordokba és a tundrába kerülhetnek.

Rekordgyorsan melegedik az Északi-sarkvidék

2022. december 26.

Hírek

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) friss jelentése alapján nagyon aggasztó, ami a régióban zajlik. Az új jelentés szerint az elmúlt 5 évben melegebb volt az Arktisz, mint 1900, azaz az adatgyűjtés kezdete óta bármikor.

Mi az a permafroszt, és miért baj, hogy olvad?

2022. november 11.

Hírek

Permafrosztnak nevezzük azt a földet, amely legalább két évig folyamatosan fagyott állapotú. Vannak olyan bajnokai ennek a kategóriának, amelyek már több száz, sőt több ezer éve vannak megdermedve. És nyáron sem engednek fel ahogy a Treehugger írja, a permafroszt „átvészeli” az évszakokat.

Kényszerguberálók lettek a jegesmedvék

2022. július 24.

Hírek

Mivel jeges élőhelyük a klímaváltozás miatt eltűnik, az éhes jegesmedvék a szeméttelepeken próbálnak táplálékhoz jutni. Ennek súlyos veszélyeire figyelmeztet egy kanadai és amerikai tudósokból álló csoport.

A klímaváltozás az északi-sarkvidék infrastruktúráját is tönkreteszi

2022. január 13.

Hírek

Hatalmas károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint. Kutatásaik alapján 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek előre láthatóan több tízmilliárd dollár lesz a költsége.

Hivatalos: 38 Celsius-fok az Északi-sarkvidék melegrekordja

2021. december 30.

Hírek

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentése alapján.  Ez a Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az északi sarkkörtől északra feljegyeztek.

A jegesmedve már rénszarvasra vadászik

2021. november 29.

Hírek

Augusztusban készített amatőr videófelvételt tettek közzé arról, ahogyan egy jegesmedve megragad és a vízből a partra vonszol egy rénszarvast a Jeges-tengeren Norvégia és az Északi-sarkpont között nagyjából félúton lévő Spitzbergákon.

Európa gyorsabban melegszik a világ többi részénél

2021. november 15.

Hírek

A globális felmelegedés nem egyformán érinti a világ minden részét, Európa már 2,2 Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest, ami jóval meghaladja a hőmérséklet-emelkedésnek a párizsi klímaegyezményben vállalt 1,5 Celsius-fokra való korlátozását.