Hirdetés

Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton mai ülésén. Az Együtt kommunikációs trükknek nevezte a lépést, szerintük Tarlós István és Bús Balázs mindenkit hülyének néznek. Itt is Garancsi István jár jól.

A tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, és ezzel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot – közölte a III. kerületi önkormányzat. A határozatot, amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

A változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelhet el települési önkormányzat, ugyanakkor ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény. A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján tegnap is utalt a mobilgát ügyére és visszautasította, hogy egyesek ingatlanpanamát emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást.  "Ha ez létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki ezt az nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást" – fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el. Az Együtt közleményt adott ki ma az ügyben, amelyben kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését. (MTI)
 


Az óbudai önkormányzat közleményével ellentétben az ügyben  Béres András már júniusban előállt a változtatási tilalom javaslatával, de akkor az előterjesztést mindennemű indoklás nélkül vették ki a testületi ülés napirendi pontjai közül.
A főpolgármester korábban vagdalkozásnak minősítette a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének, Jávor Benedeknek állításait, miszerint ingatlanmutyi készülhet a Római parton. A mai sajtótájékoztatóján bejelentette: kezdeményezi a fővárosi közgyűlésben a változtatási tilalom elrendelését, és kéri a kerületet, hogy ezt ők is tegyék meg. Eközben már eladásra hirdetik a Market által jövőre befejezendő "lakásokat". Jávor arról is írt korábban, hogy a tervezett római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így jogilag egy üdülőterületet véd majd az árvizektől, ami ingatlanspekulációkra ad lehetőséget. A Párbeszéd politikusa több üzleti érdekeltségre hívta fel a figyelmet. Közülük egy valaki biztosan igen jól járhat ezzel a változtatással, mégpedig a Római Lakópark építettetője, Garancsi István. Ezért kérte Jávor Benedek, hogy a főpolgármester tegyen meg mindent annak érdekében, hogy változtatási tilalom lépjen életbe a területen. Örülünk, hogy a tényekkel immár Tarlós sem száll vitába, és kezdeményezi a változtatási tilalom elrendelését a területen, amit maradéktalanul támogatunk. Csupán az a baj, hogy a Market valószínűleg már a nyár folyamán megkapta az építési engedélyt az ártéri beruházására. Béres András a Párbeszéd helyi politikusa még júniusban kezdeményezte a változtatási tilalom bevezetését, de akkor ezt a III. kerület kormánypárti többsége lesöpörte. Ugyanez a testület holnap rendkívüli ülésen, a főpolgármesteri bejelentés után gyorsan elfogadhatja a változtatási tilalmat Bús Balázs polgármester előterjesztése nyomán. Ha erre még nyár elején sor került volna, ahogy a Párbeszéd javasolta, akkor a Garancsi-féle Római Lakópart engedélyezése sem történhetett volna meg. Talán nem véletlen, hogy akkor jön meg a kedve az önkormányzatnak a változtatási tilalomhoz, amikor Garancsit az már nem állíthatja meg. De a későbbi spekulációkat is csak akkor fékezheti meg, ha a tilalom tartósan fennáll, és nem fogják a későbbi beruházói igényeknek megfelelően rugalmasan feloldani. Ezt várjuk el Tarlós Istvántól és a III. kerületi önkormányzattól – áll a Párbeszéd sajtóközleményében.
Brüsszel-Budapest, 2016. október 14.
 


Együtt: Kommunikációs trükk a változtatási tilalom elrendelése a Római-parton

Tarlós István és Bús Balázs mindenkit hülyének néznek. A főpolgármester a változtatási tilalommal akarja megcáfolni az állításokat, amelyek szerint általa támogatott ingatlanpanama lenne a Római-parton. Az ingatlanbefektetők azonban a közpénzből épülő új árvízvédelemi vonal miatt így is nagyon jól fognak járni, és az elmúlt bő másfél évben kiadott öt – köztük egy Garancsi Istvánhoz kötődő – beruházás érvényes építési engedélyét a tilalom nem érinti.
A III. kerületi képviselő-testület ma Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére és Bús Balázs óbuda-békásmegyeri polgármester előterjesztésében szavaz a Római-part területén változtatási tilalom elrendeléséről. A főpolgármester azzal érvelt, hogy a változtatási tilalommal akarja megcáfolni az állításokat, amelyek szerint ingatlanpanama lenne a hullámtérben, amelyet ő is támogat.  
Ez az érvelés legfeljebb kommunikációs trükknek jó, és láthatón Tarlós István és Bús Balázs mindenkit hülyének néznek. Egyrészt azok a befektetők, akik a hullámtérben vettek ingatlant, mindenképpen hatalmas értéknövekedést köszönhetnek majd a 15-20 milliárd forint közpénzből megvalósuló árvízvédelmi beruházásnak, akkor is, ha most még egy-két évig nem építhetnek semmit a telkeiken.

Másrészt, ahogyan a főpolgármester is elismerte, azóta hogy bő másfél évvel ezelőtt akkori döntésével a III. kerületi képviselő-testület megszüntette a változtatási tilalmat, öt érvényes építési engedélyt adtak ki a területeken, ezeket pedig a mai döntés semmilyen módon nem befolyásolja. Köztük van például az a beruházás, amely Garancsi István és Nagy György cégeihez köthető. Ők ezzel a mostani tilalommal még jól is járnak, hiszen az egész Római-parton csak ők építkezhetnek.
Jellemző Bús Balázs és Tarlós István nyilvánossághoz való viszonyára, hogy miközben – Tarlós István sajtótájékoztatója alapján – a változtatási tilalomról már múlt hét elején megegyeztek, addig a érdeklődő polgároktól való félelmükben a rendkívüli testületi ülést 24 órán belül, csak tegnap hívták össze – áll az
Együtt – a Korszakváltók Pártja mai sajtóközleményében.

Mihalik Zoltán  az Együtt önkormányzati képviselője
Pataki Márton az Együtt budapesti elnöke


Erre jók a római-parti fák. Orbánista milliárdosok mutyija a Római-parton

Erre jók a római-parti fák. Orbánista milliárdosok mutyija a Római-parton

Az Energiaklub kiszámolta, hogyan védik az éghajlatot a római-parti fák. Ennyire nincs értelme kivágni itt a fákat. Figyelem, sokkoló adatok következnek!
Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton.

Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás