Hirdetés

Paks 2-t nem kellett tendereztetni, mert egyetlen konstrukció felelt meg a magyar előírásoknak. Az, amelyikből az első példány 2,5 évvel a tender lefújása után készült el. És amelyik most október végi teljes üzembe állását követően majdnem három hétig működőképes is volt. Aztán le kellett állítani, mert besült a generátor. 6 napig nem beszéltek az oroszok az új zászlóshajó reaktor leállásáról. Vádat emeltek a korábbi bolgár gazdasági és energetikai miniszter ellen az atomerőmű kár miatt.

De erről hat napig hallgattak az üzemeltetői és a gyártói. Logikus, hogy a kormánynak ez az egyetlen erőműtípus felel meg. Idiótáknak ócskavas dukál. Csakhogy erre a kivételes termékre, amely építés alatt összeomlott a Leningrád 6-os és a belorusz osztoveci erőműben is, Novovoronyezsben (képünkön) pedig 3 hetet bírt ki üzemben, a magyar kormány minimum 4000 milliárd forintot készül eltapsolni az adófizetők pénzéből.

6 napig nem beszéltek az oroszok az új zászlóshajó reaktor leállásáról.

A RIA Novosti hírei szerint a Novovoronyezsi atomerőmű 6-os számú reaktorát – ami az orosz zászlóshajó AES-2006 sorozat első darabja – az elektromos generátor hibája miatt kapcsolták le a hálózatról. Az incidens még november 10-én történt, amiről a Roszenergiatom, az orosz nukleáris közmű vállalat csak 6 nappal később adott ki jelentést. A cég jelentése szerint a vészleállás oka az új reaktorban keletkezett rövidzárlat volt. Ugyanakkor az esemény kései bejelentése felkeltette a kétségeket a Roszenergoatom szavahihetőségével kapcsolatban. A hivatalos személyek némasága spekulációkat gerjesztett a helyi médiában egy kibontakozó katasztrófáról, amit még mindig nem képesek kezelni a közmű és az erőmű emberei.  Az incidens a Roszatom nemzeti nukleáris vállalat számára is egy zavarbaejtő helyzetet teremthet. A múlt hónapban a Roszatom új vezetője, Alekszej Lihacsov még „innovatívnak” nevezte a reaktort, és azt is elmondta, hogy az új konstrukció más országok nukleáris flottájában is megjelenik, amelyekkel már leszerződött a cég.(Értsd Paks2)

A Roszenergoatom elmondása szerint a novemberi 16-i incidens és lekapcsolódás a hálózatról még a reaktor tesztelése közben történt, de minden vészjelző rendszer az elvártnak megfelelően működött. Az erőmű jelentése szerint az incidens a 7 pontos, Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán 0 pontosként értékelhető, tehát jelentéktelen. Ahogy Vlagyimir Povarov, a Novovoronyezsi nukleáris erőmű igazgatója elmondta „A 6-os egység még próbaüzemben megy, ebben a fázisban a reaktoron rengeteg tesztet futtatunk, több üzemmódban is működik; azzal a céllal, hogy az új berendezést az összes lehetséges szituációban kipróbáljuk.”

Povarov azt is hozzátette: „A berendezések bizonyos elemeinek hibája nem szokatlan, a feladatunk feltárni az összes problémát és megszüntetni azokat.”  Az erőmű 6-os számú reaktora az első példány a VVER-1200-as sorozatból, aminek termelt energiamennyisége 20%-kal több, mint idősebb testvéréé a VVER-1000-es sorozaté.

A novovoronyezsi erőmű hatos számú reaktorának gépcsarnoka - a „látszólag meghibásodott” generátor letakarvaA novovoronyezsi erőmű hatos számú reaktorának gépcsarnoka – a „látszólag meghibásodott” generátor letakarva

A Novovoronyezsi reaktor eredetileg 2012-ben állt volna üzembe, de az építéssel négy évet csúsztak. A reaktor ez év augusztusában kezdett energiát termelni, és csak október 26-án emelték 100%-ra a kapacitását, még mindig a tesztüzem részeként. Az egység most le van kapcsolva a hálózatról, úgy, hogy a névleges teljesítményével mindössze két hétig működött.

A környezetvédők és szakértők is kételkednek a reaktor megbízhatóságában, teljesítményében és a még kiteszteletlen egységben, a mostani eset pedig megerősíteni látszik aggodalmaikat. A Roszatom és a Novovoronyezsi erőmű mostani közleménye ellenére, miszerint számítottak bizonyos incidensekre az új reaktor tesztelése során; a két érintett 6 napon át tartó hallgatása kétséget szül a hivatalos jelentések szavahihetőségében arról, hogy mi is történt pontosan.

A késlekedés a helyi online médiában is félelemmel teli spekulációkat szült. November 15-én Bloknot Voronyezs „A novovoronyezsi erőmű balesetének következményei kiszámíthatatlanok” címmel posztolt egy riportot. A riportban egy anonim szemtanú „rendkívüli helyzetnek” nevezte az esetet, és egy robbanásról beszélt a turbinateremben, valamint a generátor kiégéséről. A szemtanú még égő elektromos alkatrészeket és egy jelzőkészülékből jövő hangos zajt is emlegetett.  Az erőmű egy névtelen forrása szerint a robbanáshoz kapcsolt zaj valójában a gőznyomást szabályozó szelepek nyitásakor hallható éles csattanás volt. A forrás szerint – mint ahogy az eredeti RIA Novosti cikkben is szerepelt – a reaktor leállását az elektromos generátor hibája okozta; és a reaktor visszaáll a tesztfázisba, amint az esethez vezető problémákat elhárították.  Október 27-én a Roszatom-vezér Lihacsov körbejárta a novovoronyezsi erőművet, majd a maga nemében új reaktort „kiemelt fontosságúnak”, a kapacitás 100%-ra emelését pedig „az orosz atomenergia-technológia nagy sikerének” nevezte- írta a bellona.org. (a cikket a greenfo számára Szőke Alexandra fordította.) 

Ha a magyar társadalom hagyja, hogy a kormány erre szórja el az ő adóban befizetett pénzét, akkor megérdemli, hogy megkapja- írta FB bejegyzésében Jávor Benedek EP képviselő.  

  A reuters szerint a bolgár ügyészség a héten vádat emelt Rumen Ovcsarov korábbi gazdasági és energetikai miniszter ellen, azzal vádolva, hogy a végül lefújt belenei atomerőmű előkészítése kapcsán mintegy 190 millió euró (60 milliárd forint) veszteséget okozott a bolgár államnak. Paks II.-re már eddig is ennek sokszorosát költötte Lázár János. Hosszú, szomorú évek lesznek azok a börtönben.
 

Álszent Paks2 brüsszeli jóváhagyása

Álszent Paks2 brüsszeli jóváhagyása

Magyarország elkötelezte magát amellett, hogy a paksi kapacitásfenntartó beruházás reaktorokon és egyéb speciális berendezéseken kívüli beszerzéseinek nagy részébe alvállalkozókat von be, akiket közbeszerzésen választ majd ki – többek között ezt a választ küldte a Portfolio-nak az Európai Bizottság.

A lap aziránt érdeklődött, hogy mi volt az oka annak, hogy a korábban tervezett nemzetközi tender elmaradása ellenére is az európai közbeszerzési szabályozással összhangban lévőnek találták a Paks2-projektet, és így a héten le is zárták a 2014-ben indított kötelezettségszegési eljárást. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás