Hirdetés

Egy robot annyi pólót varr meg egy óra alatt, mint 17 bangladeshi gyerekmunkás együttvéve. A divatipar a világon jelenleg a második leginkább környezetszennyező iparág.

A ruhavarráshoz precíz mozdulatok kellenek, amit eddig olcsóbb volt megcsináltatni emberekkel, mint olyan robotot készíteni, ami tud varrni. De hosszú évekig tartó kutatómunka után a SoftWear Automation nevű cég piacra dobta a LOWRY nevű robotot, ami képes fürdőlepedőnél bonyolultabb ruhadarabok megvarrására, tud pólót vagy farmernadrágot is csinálni. A cég szerint a gép 17-szer gyorsabban dolgozik az embereknél, írta 444.hu.

Amíg a robot egy nyolc órás műszak alatt 1142 pólót varr meg, addig tíz munkás összesen csak 669-et. Arról nem is beszélve, hogy a robot nem csak napi 8 órában tud dolgozni, nem kell ennie, aludnia és fizetést is csak egyszer kell adni a munkájáért cserébe, azt is a gyártónak. A cég azt reméli, a ruhagyárak lecserélik a munkásaikat az automatizált robotra, egy robot ideálisan tíz embert tudna helyettesíteni.  

A SoftWear elsődleges célja az, hogy lehetővé tegye a nagyvállalatoknak az olcsóbb ruhagyártást. Egy kínai cég, a Tianyuan Garments, ami az Adidasnak és az Armaninak is dolgozik, már felfigyelt a cégre, eddig 20 millió dollárt költöttek el a SoftWearnél. A Tianyuan Garments-nek 2018-ban az Arkansas állambeli Little Rockban nyílik meg a ruhagyáruk, ahol 21 gyártósoron évente 1,2 millió pólót készítenek majd a robotok.  Ebben a teljesen automatizált gyárban is kell egy-két embert alkalmazni, de a gépeknek köszönhetően pólónként ott csak 0,33 dollárt (kb. 85 forintot) kellene fizetni nekik. Ez még mindig olcsóbb, Bangladeshben, ahol egy munkás egy pólóért 0,22 dollárt, vagyis 56 forintot kap. Amerikában ugyanezért a munkáért egy embernek 7,47 dollár (1925 forintot) jár.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tavalyi számítása szerint az ázsiai ruha- és cipőgyárakban dolgozó munkások 64 százalékát könnyedén lehetne helyettesíteni robotokkal. A szám Vietnámban 86%, Kambodzsában 88%. A szervezet hangsúlyozza, ha a kormány és a vállalkozók ezek után nem biztosítanak munkát magasabb bérrel az elbocsátott munkások számára, annak végzetes következményei is lehetnek.  A divatipar a világon jelenleg a második legkörnyezetszennyezőbb iparág, erről az Index írt nemrég hosszabban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás