Vagyont ér az ámbráscet hányadéka

greenfo/MTI

2017. szeptember 30. 8:20

Vagyont ér az ámbráscet hányadéka

Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Akár 100 ezer eurót is érhet az a rossz szagú, viaszszerű anyag, melybe Mallorca keleti részén, Porto Cristo tengerpartján botlott két férfi.

A megtalálók egyike, Soufian Akrach elmondta, hogy eleinte egyáltalán nem akarták elhinni, hogy ilyen nagy „kincset” találtak, ezért több vizsgálatot is elvégeztek. Az arab gyökerű andalúziai pizzasütő elmondta, hogy az arab országokban gyakran emlegetik az ámbra feltételezett gyógyító hatásait és azt, hogy milyen nehéz találni. Emellett segítette a kincset érő tárgy felismerésében az is, hogy a természetfilmek nagy rajongója.  „Olyan volt, mintha a lottón nyertünk volna” – közölte.

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását.  Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Hányadékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor évekig és megkeményedik, mígnem partra sodródhat.

A Moby Dick című klasszikus művében Herman Melville aprólékosan leírja, hogyan gyűjtik be az ámbrát az óceán partján. Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Egyes nagyon drága illatok gyártásához azonban még használnak természetes ámbrát, amelynek kilónkénti ára 60-80 ezer euró (18,6-24,8 millió forint) között mozog.
Kulcsszavak ámbráscet ámbra


Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés