Trump környezetvédelmi tanácsadójelöltje nem hisz a klímaváltozásban

greenfo/MTI

2017. október 14. 21:03

Trump környezetvédelmi tanácsadójelöltje nem hisz a klímaváltozásban

Donald Trump amerikai elnök egy olyan „szakembert” fog jelölni környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette az AP hírügynökség a washingtoni Fehér Ház bejelentése alapján.

Az a Kathleen Hartnett White lesz az elnöki környezetvédelmi tanács elnöke, aki Rick Perry jelenlegi energiaügyi miniszter texasi kormányzósága idején hat éven át felügyelte a szövetségi állam környezetvédelmi hatóságát. White ebben az időben – amikor Barack Obama volt az elnök – kíméletlenül bírálta a szövetségi környezetvédelmi hatóságot (EPA), és küzdött a szigorúbb lég- és vízszennyezési határértékek bevezetése ellen. Tagja a Texasi Közpolitikai Alapítvány nevű konzervatív kutatóintézetnek, amely több olyan cégtől kap támogatást, amely a fosszilis energiahordozók kitermelésével foglalkozik.

White egy politikai irányelveket tartalmazó 2014-es dokumentumban azt írta: a szén és az olaj üzemanyagként való felhasználása „óriási mértékben javította szerte a világon az emberek életfeltételeit, és hozzájárult a rabszolgaság felszámolásához”. A fősodorbeli klímatudósok következtetéseit „ideológusok és papok dogmatikus állításaihoz” hasonlította.

Trump elnök tanácsadójelöltje tagja az úgynevezett Széndioxid-koalíciónak, amelynek célja „vezetők, politikusok és közemberek megtanítása arra, hogy a széndioxid milyen jelentős mértékben járult hozzá az életünkhöz és a gazdasághoz”.

Kathleen Hartnett White a Stanford Egyetemen szerzett diplomát kelet-ázsiai tanulmányokból és összehasonlító irodalomtudományból. Kelly Love fehér házi szóvivő „kiválóan képzettnek” jellemezte őt. Környezetvédő csoportok és demokrata párti politikusok máris élesen bírálták White jelölését.

 

Nem ő az első klímaszkeptikus Trump adminisztrációjában: egy hónapja adott újabb pofont a rációnak az USA elnöke.

Trump újabb pofonja a rációnak: klímaszkeptikus a NASA új vezetője

Donald Trump amerikai elnök megnevezte a NASA következő vezetőjét. Jim Bridenstine oklahomai képviselő korábban vadászpilóta volt, szeretné, ha Amerika visszatérne a Holdra, és nem hiszi, hogy emberi tevékenység okozná a klímaváltozást.

Bridenstine jelölését a szenátusnak is jóvá kell hagynia, mielőtt átvehetné az amerikai űrügynökség irányítását. Két szenátor – akik a floridai Space Coastot képviselik – már a nyilvánosság előtt is kritizálták az ötletet, hogy egy politikus legyen a NASA vezetője. Bridenstine a Rice Egyetemen szerzett diplomát, ahol közgazdaságtant, üzleti tanulmányokat és pszichológiát tanult. Doktori címet szerzett a Cornell Egyetemen. Részt vett a Rocket Racing League-ben, ami nagyjából ugyanaz, mint a NASCAR, csak rakéta-hajtóművekkel működtetik a járműveket. 2012-ben került a kongresszusba; azelőtt a Tulsa Air & Space Museum vezetője volt.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés