A gyilkos hőkupola

2024. június 21.

Hírek

Évtizedek óta nem tapasztalt hőhullám tombol az USA északkeleti, középnyugati és déli részén, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a héten hőmérsékleti rekordok sora dőlhet meg. Hétfőn Chicagóban 36,1 Celsius fokot mértek, felülmúlva az 1957-ben feljegyzett eddigi legnagyobb értéket.

Búcsút mondhatunk a 100 százalékos narancslének

2024. június 7.

Hírek

Évek óta pusztulnak az ültetvények a világ két legnagyobb narancsexportőr országában, de az idei krízis lehet az eddigi legnagyobb. Magyarországon két év alatt 79 százalékot drágult a narancslé, a fogyasztásunk ezért majdnem felével esett vissza. A szakma kétségbeesetten keresi a kiutat, és fontolgatják: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy a mandarinlével felütött lé is narancslé lehessen. Egyszeri fogyasztóként… Tovább »

A kanadai szuperdisznók elárasztják Észak-Amerikát

2024. június 1.

Hírek

Kanadai vaddisznók támadása várható Dél- és Észak-Dakota, Montana és Minnesota államokban, ahol több milliárd dolláros kárt okozhatnak. A hibrid disznók szuperképességűek, gyorsan vonulnak, hihetetlenül szaporák, és nem válogatnak, ha valamit be kell falni. A kanadai kutatók megállításukat szorgalmazzák, nehogy elmérgesedjen a két ország viszonya.

Az extrém hőségek miatt már új színt kell bevezetni a jelölésükre

2024. május 9.

Hírek

Négy helyett ötfokozatúvá vált az az amerikai jelzőrendszer, amely a lakosságot tájékoztatja a várható hőségről. Az új amerikai figyelemfelhívó rendszer a szélsőséges időjárást is hétnapos rendszerben vetíti előre, így az embereknek idejük lehet felkészülni az érkezésére.

Milyen lesz a jövő fenntartható lakhatása?

2024. április 13.

Hírek

Az amerikai Colorado államban található Geos közösség elérte a karbonsemleges működést, ráadásul úgy, hogy az ottélők életminősége is javult. De hogyan lehetséges ez? A Geos egy 28 házat magában foglaló, energiatakarékos tervezésű, elektromos energiaforrásokra támaszkodó lakóövezet, ahol nem égetnek fosszilis tüzelőanyagokat.

Így lepték el Floridát a burmai pitonok

2024. március 24.

Hírek

Már megint a globalizáció. Az 1990-es években hirtelen divatba jöttek az USA-ban a burmai pitonok és néhány év alatt közel százezer ilyen hüllőt adtak el az USA Florida államában. A kígyók közül azonban sok megszökött, s a pitonok paradicsomi állapotokat találtak a Florida déli részén lévő Everglades természetvédelmi területen.

A nagy vadjuh klón biznisz bigott vadászoknak

2024. március 19.

Hírek

Egészen fantasztikus ügyben vallotta magát bűnösnek a 80 éves amerikai Arthur Schubarth. Állatdarabokat csempészett be Amerikába, és leklónoztatta belőlük a világ legnagyobb vadjuhát, hogy pénzes vadászok zárt karámban lövöldözhessenek hibrid óriásbirkákra.

Egy régi őrült ötlet – égessük el az összes szenet

2024. február 10.

Hírek

Újabb – közvetett – bizonyíték is van arra, hogy művelt elődeink már száz évvel ezelőtt is tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy a levegőbe kerülő szén-dioxid globális felmelegedést okoz. Többek között az amerikai mérnök, William Lamont Abbott is tisztában volt ezzel, ám ő még úgy vélte, jó lenne a világ számára, ha a bolygón található összes… Tovább »

Kína kihívások előtt: öregedés és vízhiány

2023. december 27.

Hírek

A ma még a világ legnépesebb, és legdinamikusabb gazdasági fejlődést produkáló országa Kína, mely többek között vízhiánnyal és demográfiai kihívással néz szembe.