Hirdetés
Forrás: 444.hu

Donald Trump megválasztása az Egyesült Államok zöldpolitikájának visszafejlődéséhez, és végső soron a globális klímacélok veszélybe kerüléséhez vezethet, mondja az ENSZ egykori klímaügyi főképviselője, Patricia Espinosa.

Annak az esélye, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 °C-ra korlátozzák , már most is csekély az esély, és Trump ellenszenve az éghajlatváltozással szemben nagy hatással lenne az Egyesült Államokra, amely a világ második legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, valamint a legnagyobb olaj- és gázexportőr.

„Aggódom [Trump lehetséges megválasztása miatt], mert ha az Egyesült Államok klímapolitikájában visszafejlődést látnánk, annak világszinten nagyon erős következményei lennének”, mondta Espinosa, aki 2016 és 2022 között volt a világszervezet klímavédelmi alszervezetének elnöke.

Bár Trump kampányában klímaügyek egyelőre nem kerültek szóba, a körével folytatott beszélgetések aggasztó képet mutatnak Espinosa szerint. Előző kormányzása során Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből – aminek célja a fosszilis energiahordozók kivezetése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a globális felmelegedés legfeljebb két Celsius-fok, de lehetőség szerint másfél fok alatt tartása – hogy megszabaduljon annak szabályozási tehertől.

Ezt az eljárást azonban nem sikerült befejeznie, az ugyanis évekig tart, Trumpot pedig időközben Joe Biden váltotta. A világon egyébként mindössze két ország van, amely eddig nem csatlakozott a párizsi egyezményhez: Szíria és Nicaragua. 2019-ben Trump felállított egy bizottságot, hogy bebizonyítsa: a klímaváltozás nem is olyan veszélyes.

„Amikor Trump elnök bejelentette, hogy kilépnek a párizsi megállapodásból, bizonyos félelem támadt, hogy mások is követik majd, és visszaesik a klímaváltozás elleni folyamat üteme. Nemhogy ez nem történt meg, de néhány ország, amely még nem csatlakozott a párizsi megállapodáshoz, meg is tette” – mondta Patricia Espinosa.

Ha Trump új távon kivezetné az Egyesült Államokat Párizsból, nem hiszi, hogy mások követnék példáját. „Jelenleg nem látom, hogy az országok valóban visszalépjenek. Szerintem a folyamat folytatódni fog.”

A klímafinanszírozás vitatott kérdésével kapcsolatban – különösen az Egyesült Államok számára – Espinosa azt mondta, hogy Biden most nehézségekbe ütközik , hogy az ellenséges republikánus kongresszuson keresztül a klímafinanszírozásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat megszerezze –  írta a Guardian.

Nyitókép: Trump és a klímaváltozás installáció JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás