Városi klímastratégiák – fogatlan papír tigrisek

2024. április 5.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elemzése szerint a települési klímastratégiákban rögzített célkitűzések 2030-ig nagy valószínűséggel nem fognak megvalósulni, hiszen számos önkormányzat – sokszor az Európai Bizottság által is támadott kiemelt beruházások köntösébe bújtatva az állam által is támogatva – a klímavédelmi célok eléréséhez kapcsolódó tevékenységekkel gyökeresen ellentétes fejlesztéseket valósít meg a területén.

Az uniós energiahatékonysági támogatásokkal megszüntethetnénk az energiaszegénységet

2023. április 10.

Hírek

A magyar energiaszegénység jelentősen meghaladja az uniós átlagot. A Cambridge Econometrics friss elemzése szerint rossz mutatóink miatt a nyugat-európainál nagyobb megtakarítás érhető el, ha korszerűsítjük az energiapazarló lakóépületeket. Ez az alacsony jövedelmű háztartások számára jelentené a legnagyobb megtakarítást, így nem feltétlenül kell választani jólét és fenntarthatóság között.

Minden dán lakosra két sertés jut

2023. március 2.

Hírek

Kevesebb sertéshúst kellene fogyasztaniuk a dánoknak, mert így is a világátlag kétszeresét fogyasztják sertésből, marhából és tejtermékekből. Csak így teljesülhet a dán klímavédelmi stratégia.

Több száz millió kocsival túllövik a klímacélokat.

2022. november 10.

Hírek

A jelenlegi autóipari tervezés nincs összhangban a 1,5 Celsius-fokos klímacéllal, ennek pedig az lehet a vége, hogy az autógyárak több millió benzines és dízeles kocsit nem fognak tudni eladni, írja a Greenpeace egy friss elemzése. A vizsgált gyártók közül a Toyota végzett a legrosszabb helyen.

Veszélyesen letért a világ a párizsi klímamegállapodás céljaitól

2021. október 20.

Hírek

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése melletti elkötelezettség ellenére a jelenlegi fosszilis energiatermelési tervek nem egyeztethetőek össze a kitűzött klímacélokkal – figyelmeztetett mai jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

Időhúzásra játszik Magyarország klímaügyben

2020. december 13.

Hírek

A kormány azt próbálja elérni, hogy a kibocsátáscsökkentési részcélok meghatározása ne az Európai Bizottság, hanem a Tanács (a kormányok) joga legyen, és egyhangú döntést igényeljen.

Orbánék klímafeltételeket szabnak

2020. november 25.

Hírek

Magyarország elvben támogatja, hogy az EU 2030-ra 1990-hez képest ne 40, hanem 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, de csak azután, hogy magára nézve az összes tagállam vállal legalább 40 százalékot.