Hirdetés

Annyira leromlott a Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. gyűjtőautóinak állapota, hogy a társaság kénytelen ideiglenesen felfüggeszteni az általa ellátott településeken a lomtalanítást. Gyenes Szilárd megbízott ügyvezető igazgató arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a kft. már értesítette is az önkormányzatokat erről.

2017. január 1-jén 53 településsel 40 ezer háztartást csatolt a hulladékgazdálkodási rendszeréhez a Zöld Híd, de az erőforrásait csak részben tudta növelni, így most 99 településen dolgozik 43 gyűjtőautóval, ebből 13-at bérel. A cég saját autói átlagosan 11 évesek, az állapotuk leromlott, elhasználódásukat pedig gyorsította, hogy minden évben április 1-jétől november 31-ig sokszor napi 14-16 üzemórát dolgoztak, két műszakban – írtja a Világgazdaságnak Gyenes.

Kukabukta – ráfizetünk az államosításra

Az ilyen korú gyűjtőautók nagy része ilyen sok üzemórával éppen csak alkalmas a napi rendszerességű igénybevételre. Ráadásul a járművek felépítményeinek javítása speciális feladat, de alig van erre szakosodott és felkészült műhely. Tavaly a társaság – a szűkösebb anyagi lehetőségek ellenére – mégis felújított nyolc autót, de további nyolc teljes és még négy részleges felújításra vár. Az utóbbi 12 autó csökkentett kapacitással tud hulladékot gyűjteni, általában a gyűjtő- és tömörítőtér lemezfelületeinek hibája miatt. A lomtalanításkor viszont éppen ezekre a berendezésekre van a legnagyobb szükség a begyűjtött tárgyak mérete, súlya és tömörsége miatt. A már eleve korlátozással használt járművek végleges meghibásodása esetén tehát a rendszeres vegyeshulladék-gyűjtés kerülhet veszélybe, hiszen már ahhoz sem lenne elég autó.
A teljes cikket a Világgazdaság mai számában olvashatják   

Orbánék lenullázták a hulladékgazdálkodást

A Fidesz úgy államosította a hulladékgazdálkodást, hogy most az egész iparág háromszor drágábban működik. Immár a rezsicsökkentéshez kapcsolódó áremelési tilalommal veszteségbe hajszolt közszolgáltatók a csőd felé robognak, és az újrahasznosítás is visszaesett. A videó 3 éve készült:

 

Működésképtelen az állami hulladékgazdálkodási rendszer

Működésképtelen az állami hulladékgazdálkodási rendszer

Bár kötelező lenne, az önkormányzati hulladékkezelő társaságok jó része nem irányította át bevételeit a csak kukaholdingnak nevezett állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. számlájára. Nincs annyi tartalékuk ugyanis, hogy kivárják, amíg az államtól visszaérkezik hozzájuk a pénz. Ha a kormány nem változtat a helyzeten, a településeket elöntheti a szemét – írtuk két éve.

Katasztrofális helyzet alakulhat ki országszerte a szemétszállítás területén, miután a jelenlegi formájában működésképtelen az április elejétől beindított új állami hulladékgazdálkodási finanszírozási rendszer – állítja Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint valós veszélye van annak, hogy rövidesen számos településen utcán marad a hulladék annak következtében, hogy a központi kukaholdingként emlegetett országos állami hulladékkezelő vállat, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. elvonná a bevételt a zömében önkormányzati kézben lévő közszolgáltatóktól.

Kapcsolódó anyagok:

Gödöllő átadhatja a szemétszállítási kötelezettséget

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás