A rovat kizárólagos támogatója

Egy hosszú távú amerikai kísérlet bizonyítja, hogy a városi zöldfelületek látványa jelentősen csökkenti a környéken élőkben a depressziót.

Bizonyosan nem a kormány, Tarlós István vagy a Városliget Zrt. rendelte azt a kutatást, amely kimutatja, hogy az elhagyott városi területek bezöldítése jelentősen csökkentheti a depressziót, és javítja a városlakók mentális egészségét.

A JAMA Network Open szaklapban megjelent kutatás a Philadelphia városában végzett vizsgálatokat összegzi, egyes lakók környezetében beültették az üres telkeket növényekkel, másokét meghagyták. Összesen 541 telket vontak be a vizsgálatba – volt, amit teljesen beültettek, volt, amit csak rendbe tettek (összeszedték a szemetet, levágták a gazt).

A bezöldített területek környezetében élők 41 százaléknál csökkent a depresszió érzése a be nem zöldített területek mellett élőkhöz képest. "Az elhagyatott és üresen álló területek olyan tényezők, amelyek növelik a helyi lakosoknál a depresszió és a stressz kockázatát, és megmagyarázhatják a mentális betegségek terén tapasztalható társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket" – mutatott rá Eugenia C. South, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

HVG szerint a felmérés összesen 2,5 évig tartott, 342 embert vontak be. A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők negyedeiben tapasztalták, ahol a zöldterületekhez közel lakóknál több mint 68 százalékkal csökkent a depresszió. A csak rendbetett telkek nem javították a mentális egészségi mutatókat, csak a bezöldítettek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás