Elindult az NRGCOM projekt!

2024. április 8.

Hírek

Az Interreg Duna Régió Program támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló NRGCOM projekt 2024. januárjában indult és általános célja, hogy a megfelelő működési környezet előmozdításával hozzájáruljon az energiahatékonyság növeléséhez, különös tekintettel az energiaközösségek széles körű elterjedésére a Duna Régióban. A projekt vezető partnere a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség.

Iskolakertek, mint a többszintű ismeretátadás helyszínei

2023. augusztus 28.

Hírek

A kertnek, mint oktatási eszköznek az alkalmazása nem új keletű ötlet, a nevelési cél azonban az idők folyamán változott. Ezt mutatja, hogy gyakorlókert, tankert, oktatókert nevekkel illeték őket korábban, ahol a kertészeti feladatok és az azokhoz szorosan kapcsolódó ismeretek átadása került előtérbe.

Mennyit ér a zöldterület? Bécsben már kiszámolhatja

2022. november 13.

Hírek

Mindenki zöldít, parkosít, de vajon megéri az árát? Erre a kérdésre ad pontos választ a Greenvaluation szoftver, amely a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki. Így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

A zöld fal a dobogós szigetelőanyag

2021. december 12.

Hírek

Egy új kutatás szerint a téglából épült házak esetében a falra kúszó növények akár harmadával is csökkenthetik a hőveszteséget. Ez az egyik első tudományosan megalapozott megállapítás a zöld falaknak az épületek energiahatékonyságára gyakorolt hatásáról, amit egy brit csoport végzett.

Furán Egyetem: a fasor is közmű! – a méhlegelőktől a városi erdőkig

2021. szeptember 29.

Hírek

A tudomány jelenlegi állása szerint a fák gyökérben végződnek 😊. Mi az az örökerdő? Városi erdő, vagy erdőváros? A közműalagút sem megoldás Budapesten. Mennyi egy fa értéke? Fapótlási anomáliák, ahány kerület, annyi jogszabály. Mikor lesz városi favédelmi törvényünk?  Beton, vagy zöld?

Meglepő, hogy mitől romlik a városi gyerekek látása

2021. augusztus 25.

Hírek

Több zöld felületre van szükség a diákok éles látásának megőrzéséhez: a zöld környezet ugyanis csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát – állapította meg egy kínai kutatás.

Természet-alapú innovációk – KlímaSztár 2021

2021. március 17.

Hírek

Megújul az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár programja, amely a legjobb települési megoldások díjazása mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a feltárt mintaértékű innovációkat minél szélesebb körrel megismertesse. A kampány hátteréül a Reflex Környezetvédő Egyesület által kezdeményezett nemzetközi Nature-based innovatoins (NABI) projekt szolgál, melyet az EU Erasmus+ programja támogat.

Megalakult a Radó Dezső Akciócsoport

2020. szeptember 10.

Hírek

Radó Dezső (1923-2001) egy különleges alakja volt a zöld szakmának. Egy közgazdászból lett kertészmérnök. Aki kertészként is közgazdászul gondolkodott. 22 évig volt a Főkert vezérigazgatója, jelenléte a több mint 150 éves Főkert egyik nagyon prosperáló korszakát hozta. Felsorolhatatlan, mennyiféle kutatási és fejlesztési, fenntartási területen.