Együtt a fiatalokért – szakmai műhely és II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntője

Dátum: 2018. május 18.

Helyszín: Győrújbarát, Arany János út 145.

A magyarországi natúrparkok országos vetélkedőjét idén a Győr-Moson-Sopron megyei Pannontáj- Sokoró Natúrpark vállalta. Az országos döntőre 2018. május 18-20. között kerül sor Győrújbaráton, a Gyermektábor területén.

A tavalyi évben került megrendezésre első alkalommal a magyarországi natúrparkok országos vetélkedője, melyet térségi vetélkedők előztek meg. 2017 áprilisában Kőszegen, az Írottkő Natúrpark területén 7 natúrpark csapata vett részt a megmérettetésen. Idén a Győr-Moson-Sopron megyei Pannontáj- Sokoró Natúrpark vállalta az országos döntő megszervezését, melyre 2018. május 18-20. között kerül sor Győrújbaráton, a Gyermektábor területén. A verseny témájául a hazai natúrparkok, természetvédelem, tájvédelem szolgálnak, játékos, kreatív feladatok megoldásával.

A 2018. évi vetélkedőn 12 csapat, 60 felsős gyermek vesz részt, az alábbi natúrparkokból:
– Vértesi Natúrpark
– Írottkő Natúrpark
– Pannontáj- Sokoró Natúrpark
– Cserhát Natúrpark
– Szatmár- Beregi Natúrpark
– Kőrösök Völgye Natúrpark
– Gerecse Natúrpark
– Koppányvölgy Natúrpark
-Szigetköz Natúrpark
– Kapos- hegyháti Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
– Budakörnyéki Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
– Tápió Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel

Az esemény a Magyar Natúrpark Szövetséggel való együttműködés keretében valósul meg, a vetélkedő lebonyolításában a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium iskolai közösségi szolgálatot végző diákjai nyújtanak segítséget. A rendezvényen részt vesznek a gyermekek mellett a magyarországi natúrparkok képviselői, 50 fős létszámmal.

A hétvége programja:

2018. május 18.
10:00 A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Magyar Natúrpark Szövetség EFOP 5.2.2 – Együtt a fiatalokért! projektje keretében megrendezésre kerülő szakmai műhely.

10:00 Köszöntő, környezeti nevelés a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban – Székely Rita – Pannontáj-Sokoró Natúrpark elnöke
10:30 Fiatalok vidéken, fiatalok Győrszemerén, Horváth Gyula – Győrszemere község polgármestere
11:00 "Nincs B terv, mert nincs B bolygó!", Bedő Károlyné – Földművelésügyi Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért Felelős Főosztály
11:30 Vidéki építészet, felmérőtáborok tapasztalatai, Józsa Tamás – Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziumának igazgatója
12:00 Dunamente, ahol a víz kincseket mos – kultúra, borászat, turizmus, Both Hedvig – Dunamente LEADER Helyi Akciócsoport
12:30 A német minőségoffenzíva bemutatása, Dr. Kiss Gábor, natúrparki szakértő
13:00 Ebéd
14:00 Tapasztalatcsere, kérdések

16:00 A Magyar Natúrpark Szövetség közgyűlése
16:00-18:00 A vetélkedőre érkező csapatok fogadása
18:00 Vacsora, utána csapatépítő játékok

Május 19. szombat
8:00 Reggeli
9:30 A résztvevők (kb. 100 fő) közös túrája a Lilahegyen található kilátóhoz
13:00 Ebéd
14:30-18:00 II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntője A 12 db négy fős, felsős tanulókból álló csapat a tábor területén lévő 12 állomáshelyet felkeresve teljesíti a vetélkedő feladatait.
18:00 Vacsora, utána eredményhirdetés

Május 20. vasárnap
A csapatok reggeli után indulnak haza. További kérdéseik esetén alábbi elérhetőségeimen állok rendelkezésére.
Szeretettel várjuk a sajtó munkatársait!

Székely Rita elnök Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesület
+36-30-204-9824