A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország térképekben – könyvbemutató

Dátum: 2011. június 07.

Helyszín: MTA Székház Felolvasóterem

Forrás: http://www.mta.hu

A Magyar Tudományos Akadémia tisztelettel meghívja Önt a „Magyarország térképekben” című atlaszának bemutatójára. A könyvbemutató ideje: 2011. június 7. (kedd), 10:00 A könyvbemutató helye: MTA Székház, Felolvasóterem 1051 Budapest Széchenyi István tér 9.

A rendezvényt megnyitja: Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Az atlaszt bemutató szerkesztők:
Kocsis Károly, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatója
Schweitzer Ferenc, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete ezzel a gazdagon illusztrált, szöveges magyarázatokkal ellátott atlasszal, mint országunk magyar nyelvű, térképes „névkártyájával” szeretne tájékoztatást nyújtani hazánk természeti környezetésnek, társadalmának és gazdaságának jelen állapotáról, illetve közelmúltbéli változásairól.

További információ, regisztráció:

MTA Kommunikációs Főosztály
Telefon: (06-1) 411-6321, Fax: (06-1) 302-5638
sajto@office.mta.hu
 

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet regionális atlasz sorozatának keretén belül megjelent „Magyarország térképekben” (csakúgy mint angol nyelvű változata, a 2009 végén napvilágot látott „Hungary in Maps”) a maga nemében egyedülálló kiadvány, hiszen egyesíti a Magyarországról eddig megjelent ország-ismertető könyvek és atlaszok erényeit. A pazarul illusztrált műben 38 földrajzos, földtanos, geofizikus, meteorológus, botanikus, zoológus, talajtanos, energetikus, közgazdász és egyéb tudományterületet képviselő szerző szándékának köszönhetően átfogó képet kapunk nem csupán napjaink Magyarországáról, hanem a világban elfoglalt helyünkről, a magyar állam történeti fejlődéséről, általában a természeti és társadalmi környezet múltbeli alakulásáról is.
Az ország magyar nyelvű „névkártyájának” is tekinthető atlasz olyan aktuális, társadalmunk egészét foglalkoztató témákat mutat be 200 térkép, ábra és 57 táblázat segítségével mint: az állam- és etnikai területet stabilitása és változásai, természeti veszélyek, földrengések, árvízvédelem és vízgazdálkodás kihívásai, kiemelkedő nemzeti kincsünk a talajok pusztulása és termékenysége, természetvédelem helyzete, hazai és nemzetközi környezeti konfliktusok, népességcsökkenés, elöregedés, munkanélküliség, külföldiek növekvő bevándorlása, a cigányság és a határainkon túli magyarok kérdése, népesség politikai, választói magatartása, egyes tájak tehetségeket kibocsátó és megtartó képessége, urbanizáció trendjei, piacgazdaságra történt átállás gazdasági és társadalmi problémái, privatizáció, külföldi tőke beáramlása és a magyar tőkeexport, energiaellátás és villamosenergia termelés kihívásai, szolgáltatási ágazatokban megfigyelt növekvő területi koncentráció, turizmus nemzetközi versenyképessége és vonzótényezői.
Az átfogó, naprakész adatokat szolgáltató mű gyakorlati használhatósága mellett nemcsak a kormányzati szféra munkáját segíti, hanem a hon- és nemzetismeretnek, a modern köz- és felsőoktatásnak is jó szolgálatot tesz. Az elvégzett kutatások kiváló előtanulmányul szolgának Magyarország Nemzeti Atlaszának tervezett új, immár harmadik, ezúttal is az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet által irányítandó kiadásához.

Klinghammer István
Egyetemi tanár, az MTA rendes tagja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás