A rovat kizárólagos támogatója

Afrika Demográfiai kihívásai

Dátum: 2011. október 24.

Helyszín: Budapest Biarritz Étterem

A BOCS Alapítvány tisztelettel meghívja Önt 2011. október 24-én a budapesti Biarritz Étteremben tartandó tanulmány bemutatóra és sajtótájékoztatóra.

Október 17. A szegénység elleni küzdelem világnapja "Ma több ember éhezik, mint amennyi Kossuth születésekor összesen élt a világon." E világnap kapcsán felhívjuk a figyelmet a családtervezés emberi jogának hiánya és a szegénység közötti összefüggésre, melyet több oldalról jár körbe az  Afrika Demográfiai kihívásai A fiatal népesség egyetlen esélye a fejlődésre című tanulmány.

Az afrikai demográfiai folyamatoknak döntő hatása van Magyarország életére is. A kötetet október 21-én Berlinben, Magyarországon pedig október 24-én, az ENSZ Napján mutatjuk be (amely egyúttal a BOCS Alapítvány 1994-es bírósági bejegyzésének évfordulója is).

Az ENSZ becslése szerint ez év októberére az emberiség létszáma meghaladja a 7 milliárdot, mivel nők százmillióinak nincs lehetősége, tudása, joga, eszköze a családtervezésre, amelyet pedig az ENSZ már 1968-ban az emberi jogok közé sorolt. Különösen a szub-szaharai régióban nagy a családtervezési lehetőségek nélkülözése. A népességrobbanás miatt nő a nyomor és erőszak, mivel egyre többen versengenek az egyre szűkösebb erőforrásokért (víz, termőföld, élelem stb). Milyen lépések, változtatások kellenek, hogy Afrika fejlődhessen, ahogy az az ázsiai tigris államoknak sikerült az utóbbi évtizedekben? Mi az afrikai demográfiai folyamatok jelentősége Magyarország számára? Mi a leghatékonyabb nemzetközi fejlesztés? (Magyarország évi több tízmilliárdot költ nemzetközi fejlesztésre).

Ezekre a kérdésekre ad választ a 3 nyelven (magyar, angol, német) megjelenő Afrika demográfiai kihívásai című tanulmánykötet, melyet okt. 21-én Berlinben mutatunk be egy nemzetközi konferencián, okt. 24-én pedig Magyarországon. Interjúkat lehet készíteni Simonyi Gyulával, a BOCS Alapítvány elnökével, a berlini konferencia magyar előadójával, valamint a többi magyar résztvevőivel.

Október 24-én délután Simonyi Gyula korreferátumot tart a témáról a Magyar ENSZ Társaság konferenciáján is.

A tanulmányt a német Berlin-Institut für Bevölkerung und Entwicklung a Deutsche Stiftung Weltbevölkerung és az Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) szervezetekkel együttműködve dolgozta ki Wolfgang Lutz professzor közreműködésével. A magyar fordítást a BOCS Alapítvány készítette.

A kötetről készült információs lapok:

Információs lap – A Szaharától délre fekvő országok – adatok és tények

Információs lap – Afrika demográfiai kihívásai

Grafikonok és adatok

Sajtóinformáció

A tanulmány teljes szövege angolul és németül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás