A rovat kizárólagos támogatója

Majorfelújítás Zalaváron és eszközbeszerzés – projekt nyitórendezvény

Dátum: 2013. október 22.

Helyszín: Keszthely-Fenékpuszta

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság  a Környezet és Energia Operatív Program keretéből Uniós támogatást nyert az Élőhely-kezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés tárgyú pályázati kiíráson. A 248.117.647,– Ft.forrásból a Kis-Balaton régióban található, természetvédelmi oltalom alatt álló területek kezelését megalapozó istálló felújításra és gépbeszerzésre kerül sor.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Kis-Balaton régióban számos védett, fokozottan védett és NATURA 2000 terület található. Hazánk egyik legkorábban védetté nyilvánított területe (1951), sajátos, csak rá jellemző élő- és élettelen természeti értékekkel rendelkezik. A BfNPI fontos szakmai célja, hogy a vagyonkezelésében lévő területek a biológiai sokféleség megóvásával kerüljenek kezelésre. A megvalósításra kerülő pályázattal a Kis-Balaton vizes élőhelyeinek természetvédelmi kezelését szolgáló infrastrukturális beruházások valósulnak meg. A BfNPI rendelkezik hazánk egyik legnagyobb és kiemelkedő genetikai értékkel bíró házi bivaly állományával, amely nélkülözhetetlen a vizes élőhelyek legeltetéssel történő hasznosításában. A zalavári bivalytelep istállóinak felújítása e fontos őshonos háziállatfajta tartásának körülményeit hosszú évekre, a kor igényeinek megfelelő színvonalon biztosítja, a környezeti kockázatok
minimalizálása mellett.

A projekt további fontos célkitűzése, hogy a legeltetéssel nem hasznosítható területeken gépekkel történjen természetvédelmi kezelés. A pályázat keretében beszerezni kívánt gépek biztosítani tudják azt a minőségű és mennyiségű munkavégzést, melyekkel időben, a lehető legkisebb zavarással, a szükséges technikai sorrendben valósulhatnak meg az élőhelykezelési feladatok. A „Majorfelújítás Zalaváron és eszközbeszerzés” című pályázat kivitelezésére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 248.117.647,– Ft támogatást nyert el. A projekt keretében elindult az eszközök tekintetében uniós, nyílt közbeszerzési eljárás, az istállófelújítás kivitelezése hamarosan
elkezdődik.
A projekt nyitórendezvénye 2013. október 22-én, 11 órakor Keszthely-Fenékpuszta, Vönöczky-Schenk Jakab Kutatóházban kerül megtartásra. (Kis-Balaton Kutatóház GPS: N 46°42.05′; E 17°14.32′ | GPS decimális: 46.700841,17.23867 |)

A pályázatot Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója mutatja be, a megjelenteket Manninger Jeno, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszönti.
Dr. Rácz András Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az élohely-rekonstrukciós fejlesztések hazai eredményeit ismerteti.

Kérem részvételét jelezze.
Üdvözlettel:

 Dr. Kopek Annamária

osztályvezető
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
8229 Csopak, Kossuth Lajos utca 16. 
Mobil: +36 30 491 0085
Tel.: +36 87 555 289; Fax: +36 87 555 261

kopek@bfnp.hu; www.bfnp.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás