Szinai Péter: Sosem tartottam kalitkában kedvtelésből madarat!

2024. január 12.

Hírek

Különleges, megismételhetetlen, és csupán félszázan kapták egyszer s mindenkorra. A tavaly elhunyt ornitológus-író Schmidt Egonról elnevezett emlékéremmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológusát, Szinai Pétert is kitüntették.

Bevették Délnyugat-Magyarországot a hódpatkányok

2024. január 12.

Hírek

A hódpatkány, vagy nutria terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében. Mivel a nutria idegenhonos, inváziós faj, a park szerint az elharapódzásuk miatt sürgető lenne aktívan fellépni a terjedésük megállítása érdekében.

Lezárult a Hévízi-tó átfogó védelmi programja

2023. december 24.

Hírek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, konzorciumi partnerei és a helyben élők segítségével több mint 660 millió forint felhasználásával valósult meg a Hévízi-tó és környékének természetvédelmi célú rekonstrukciója.

Hazánk területének egyharmada természetközeli állapotban maradt fent

2023. szeptember 26.

Hírek

Magyarország területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely Európa többi országához viszonyítva kiemelkedő arány – közölte ma Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára ’A Tihanyi-félsziget és térségének komplex élőhely-fejlesztése’ című projekt zárórendezvényén Tihanyban.

Kirúgták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóját, Puskás Zoltánt

2023. május 25.

Hírek

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóját, Puskás Zoltánt – értesült a Telex egymástól független forrásokból. A lap nemzeti park működését ismerő forrásai szerint a dolgozókat is meglepte, hogy azonnali hatállyal küldték el az igazgatót. „Igazgatóként jött fel a minisztériumba Budapestre, de már úgy ment vissza, hogy nem ő az. Ő is csak akkor tudta meg,… Tovább »

Nem kell senkinek a két éve átadott letenyei bemutatóközpont

2023. április 25.

Hírek

Csaknem félmilliárdot költött el a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Letenye határában egy állattartást bemutató látogatóközpontra. Bár a létesítményt lassan két éve átadták, de azóta sem állat, sem látogató nem járt ott. A Park már többször próbálta bérbe adni a látogatóközpontot, de egyelőre senkinek sem kellett.

A propagandaminiszter exfelesége mindent megtehet illegálisan

2023. április 20.

Hírek

Íme Rogán Cecília illegálisan épített, kacsalábon forgó “présháza” Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Szerencsére tűzivíz tározó is van (csak véletlen, hogy egy medencéhez hasonlít, hiszen azt sem építhetett volna a “szőlőbirtokra). A “gyümölcsfeldolgozó” helyén már korábban is illegálisan építettek egy házikót, amit a propagandaminiszter exfelesége úgy “újított fel”, hogy földig rombolta azt.

Országszerte erdőket telepít a MOME

2022. december 13.

Hírek

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), mely intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal összefogva Magyarország 3 pontján, közel 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is… Tovább »

Felmérték a Nagykanizsa környéki erdők szaproxilofág bogarait

2022. április 12.

Hírek

Az erdőtervezések során fontos feladata a Nemzeti Park Igazgatóságoknak a biotikai adatok gyűjtése. Az erdők esetében az egyik legfontosabb csoport a xilofág és szaproxilofág bogaraké, hiszen jelentős szerepet töltenek be az erdőkben, főleg a holt faanyag lebontásában. Mivel a holtfa mennyisége az intenzív használat folytán egyre csökken, ezért ezen fajok is egyre ritkábbak, és ezért… Tovább »