Kirúgták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóját, Puskás Zoltánt

2023. május 25.

Hírek

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóját, Puskás Zoltánt – értesült a Telex egymástól független forrásokból. A lap nemzeti park működését ismerő forrásai szerint a dolgozókat is meglepte, hogy azonnali hatállyal küldték el az igazgatót. „Igazgatóként jött fel a minisztériumba Budapestre, de már úgy ment vissza, hogy nem ő az. Ő is csak akkor tudta meg,… Tovább »

Nem kell senkinek a két éve átadott letenyei bemutatóközpont

2023. április 25.

Hírek

Csaknem félmilliárdot költött el a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Letenye határában egy állattartást bemutató látogatóközpontra. Bár a létesítményt lassan két éve átadták, de azóta sem állat, sem látogató nem járt ott. A Park már többször próbálta bérbe adni a látogatóközpontot, de egyelőre senkinek sem kellett.

A propagandaminiszter exfelesége mindent megtehet illegálisan

2023. április 20.

Hírek

Íme Rogán Cecília illegálisan épített, kacsalábon forgó “présháza” Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Szerencsére tűzivíz tározó is van (csak véletlen, hogy egy medencéhez hasonlít, hiszen azt sem építhetett volna a “szőlőbirtokra). A “gyümölcsfeldolgozó” helyén már korábban is illegálisan építettek egy házikót, amit a propagandaminiszter exfelesége úgy “újított fel”, hogy földig rombolta azt.

Országszerte erdőket telepít a MOME

2022. december 13.

Hírek

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), mely intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal összefogva Magyarország 3 pontján, közel 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is… Tovább »

Felmérték a Nagykanizsa környéki erdők szaproxilofág bogarait

2022. április 12.

Hírek

Az erdőtervezések során fontos feladata a Nemzeti Park Igazgatóságoknak a biotikai adatok gyűjtése. Az erdők esetében az egyik legfontosabb csoport a xilofág és szaproxilofág bogaraké, hiszen jelentős szerepet töltenek be az erdőkben, főleg a holt faanyag lebontásában. Mivel a holtfa mennyisége az intenzív használat folytán egyre csökken, ezért ezen fajok is egyre ritkábbak, és ezért… Tovább »

Magyar résszel létrejött a világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

2021. szeptember 15.

Hírek

Létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum, miután az UNESCO MAB (Man and Biosphere – Ember és Bioszféra) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma.

Angyalírta füvek

2021. szeptember 3.

Hírek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei számára korábban ismeretlen gímpáfrány állomány került elő a nyugat-zalai Páka térségéből. A szőlőhegyek közé ékelődő szurdokban található állomány több ezer tövet számlál.

Átadták a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet

2021. június 24.

Hírek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye két pályázatnak köszönhetően, összesen 155 millió forintból újult meg – egyebek mellett új kiállítótérrel, játszótérrel, pihenőpadokkal, védőkorláttal és tereplépcsőkkel.