A rovat kizárólagos támogatója

Nyílt napok a Központi Statisztikai Hivatalban szeptember 17-18.

Dátum: 2016. szeptember 17.

Helyszín: Budapest Keleti Károly utca 5-7

A statisztika tudománya színes és izgalmas – ez is kiderül majd azok számára, akik szeptember 17-én és 18-án a Központi Statisztikai Hivatal nyílt napjára ellátogatnak. A látogatók megtudhatják, hogyan telik a statisztikusok egy napja, hogy mire való az atomóra, és hogy hogyan juthatnak hozzá az újságírók az utolsó pillanatig szigorúan titkos GDP-adatokhoz.

Az érdeklődők az épületséták során számos érdekességet tudhatnak meg az épület történetéről, meglátogathatják az elnök dolgozószobáját, és betekintést nyerhettek a sajtószoba mindennapjaiba, így például az utolsó pillanatig szigorúan titkos GDP-adatok közzétételébe is.
A KSH épületét bemutató első séta 9.00-kor indul, az utolsó túrára 14.00-kor kerül sor, 13.15-kor pedig angol nyelvű vezetést is tartunk. A séta időtartama kb. egy óra, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. A nyílt hétvége során statisztikai érdekességek bemutatója, játéksarok, a 2016. október 1 jével induló mikrocenzust, azaz a kis népszámlálást bemutató vetítés és plakátkiállítás, valamint kedvezményes könyvvásár várja a látogatókat, vizualizációs technikáink kipróbálásával pedig néhány percre mindenki statisztikussá válhat.

Megnyitja kapuit a mintegy 900 ezres kiadvány- és kötetállománnyal rendelkező KSH könyvtár is. A látogatók itt megismerkedhetnek az olvasótermekkel, régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat böngészhetnek, valamint lehetőségük nyílik a kedvezményes beiratkozásra is. A KSH könyvtár munkatársai a legkisebbekre is gondolnak, így a könyvtár gyermekprogramokkal is készül.

A Keleti Károly utca 5-7. alatt álló KSH-székház egyike azon keveseknek, amelyeket ma is arra a célra használnak, amire tervezték. Bár a hivatalos magyar statisztikai szolgálat megalakítására már 1848-ben kísérletet tettek, a Központi Statisztikai Hivatal 1867-ben jött létre – ekkor kérte fel ugyanis a kormány Keleti Károlyt, hogy a nemzetközi példákat is figyelembe véve dolgozza ki a statisztikai hivatal létrehozásának feltételeit. A Központi Statisztikai Hivatal historizáló stílusú székháza Czigler Győző tervei alapján készült, és 1898-ban adták át. A folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően a statisztikai palota ma is a régi pompájában várja a látogatókat.

Bővebb információk az eseményről

Regisztráció az épületsétára

Az esemény Facebook-oldala

Sajtóinformáció: kommunikacio@ksh.hu

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás