Duna Tanösvény

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2011. június 29. - 2011. október 03.

Helyszín: Margit híd és a Petőfi híd között a budapesti Duna-part

Strand a Parlament előtt?

Gondoltad volna, hogy valaha uszoda állt a Parlament előtt, ahonnan bárki beugorhatott a Dunába? Tudtad, hogy az a legendás történelmi személyiség, akiről fürdőt neveztek el Budapesten, nem is tudott úszni? Hallottad már, hogy a Nagykörúton villamos helyett akár hajóval is utazhatnánk? És vajon kik voltak a dunavíz árusok? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, és rácsodálkoznál Budapest kincseire, rád vár a Duna Tanösvény!

A Duna Tanösvény egy 13 pontból álló, informatív sétatúra a Margit híd és a Petőfi híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény egyes pontjain fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. A Valyo csoport (Város és folyó) táblákkal, műalkotásokkal, installációkkal segíti a tájékozódást. Ha okostelefonnal érkezel, még többet megtudhatsz a régmúlt Duna-part szórakozási formáiról, a folyó természeti kincseiről és a dunai legendákról. Egyedül vagy baráti társasággal, családdal is nekivághatsz a túrának. Gyalogolhatsz vagy bringázhatsz, útba ejthetsz akár csak egy-két pontot, de végigmehetsz az egész útvonalon is. Ha megpihennél, várunk a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomáson! A stégen ledőlhetsz a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, társasjátékozhatsz, sőt akár még a randidat is odaszervezheted. Mindez semmibe se kerül, hiszen nincs belépőjegy. A stég csak napközben lesz nyitva, de a Duna Tanösvény többi pontjára akkor jössz, amikor akarsz. A lényeg, hogy vedd birtokba a folyópartot, és élvezd Budapest belvárosának legnagyobb természeti kincsét, a Dunát!

Duna Tanösvény: 2011. június 29.- október 3.

Részletek: www.valyo.hu

http://www.facebook.com/#!/valyovalyo

Kik vagyunk?

A Valyo csoport néhány lelkes budapesti fiatalból áll, akik imádják a Dunát és a várost. Az életüket csak itt tudják elképzelni, de szeretnék jobbá tenni az életterüket. A csapat neve a város és a folyó szavakból alakult ki (valyo), hiszen a maguk eszközeivel szeretnénk összekapcsolni Budapest belvárosát a legnagyobb természeti kincsével, a Dunával. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért Duna-parti eseményeket szerveznek. Ilyen volt az Éjszakai Kacsakődobó bajnokság, a Fahalhorgász verseny vagy a Duna-parti óriás sakk. Legújabb projektjük a június 29-i Duna napon megnyíló Duna Tanösvény, amely a művészet segítségével próbálja a folyópartra csábítani a főváros lakóit.
A csapat hosszú távon azt szeretné, hogy az emberek újra használni tudják a Dunát. Jó lenne, ha a város kapcsolódási pont lenne a vízhez és a természethez, és a Duna ismét rákerülne az itt élők mentális térképére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás