Racka nap a Hortobágyon

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2013. április 23.

Helyszín: Hortobágy

2013. április 23-án második alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség és a Hortobágyi Nonprofit Kft. szervezésében a Hortobágyi racka nap.
A lassan-lassan Hortobágyra is beköszöntő tavasz egyik első rendezvénye ez, melynek nem titkolt célja a szakember találkozón túl legősibb magyar juhfajtánk népszerűsítése. Ezért a szervezők a szakemberek mellett szeretettel várnak minden érdeklődőt, akik szívesen megismerkednének ezen különleges fajtával, melyhez hasonlót sehol a világon nem tenyésztenek.

A program része a 12.00 órai kezdetű tenyészállat bemutató, szemle, majd tenyészkos árverés is. A hortobágyi racka a szürke marha, vagy a mangalica sertés mellett mindig is a magyarságtudat egyik emblematikus és központi figurája, lévén a pásztorok jellegzetes ruhadarabjainak, mint pl. a subának, cifraszűrnek az alapanyagát is szolgáltatta. Jellegzetes pödrött szarvaival mindenki számára első látásra felismerhető.

A rendezvény helyszíne a Hortobágyi Nonprofit Kft. központi épülete és Pusztai Állatparkja, mely természetesen a racka mellett a többi ősi, magyar háziállatunkat is bemutatja eredeti pusztai környezetben. Az Állatparkban a régi jellegzetes állattartó épületek között sétálva láthatunk kapirgáló kendermagos és kopasznyakú tyúkot, dagonyázó mangalicát és házi bivalyt, csikóját terelgető hucul kancát. Az állatsimogatóban a gyerekek szó szerint testközelből ismerkedhetnek az idén született kisállatokkal, Pusztával, az 1 hetes hucul kiscsikóval, idei bárányokkal, kiskecskékkel, mangalica malacokkal.

A rendezvény ideje alatt az Állatpark területén kézműves vásár lesz, ahol a népművészeti használati tárgyakon (kések, kerámiák, vesszőkosarak) túl a pusztai pásztorkodás jellegzetes eszközei, ruházatai (kalapok, szűrök, készségek, pipák) vásárolhatók.
A rendezvény az állatparki belépővel látogatható.

További információ:  www.hortobagy.eu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás