Révbe értek – új natúrpark alakult a Tisza mentén

2024. május 15.

Hírek

Ároktő, Egyek, Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszacsege önkormányzatának polgármestere 2024. május 10-én vette át dr. Nagy István természetvédelemért felelős minisztertől a natúrparki névhasználati jogosultságot igazoló oklevelet. A Hortobágyi Tisza mente Natúrpark hazánk 18. névhasználati címet szerzett natúrparkja.

Íme a 18 éves rétisas matuzsálem

2024. április 13.

Hírek

Egy 2006-ban jelölt, hazai gyűrűs rétisast fényképezett Gémné Kovács Anita 2024 április 6-án a Hortobágyon. Jelenleg ez a legidősebb, ismert korú hazai jelölésű rétisas.

Százezer daru a Hortobágyon

2023. október 11.

Hírek

Az egyik leglenyűgözőbb természeti jelenség az Észak-Alföldön, a tőlünk északabbra fészkelő darvak őszi gyülekezője a Hortobágyon. Ilyenkor e vonuló madarak mennyisége a 130 ezer példányt is meghaladhatja, amely az európai állomány túlnyomó többségét jelenti.

Uniós támogatás segíti a kerecsensólymok védelmét az Észak-Alföldön

2023. február 13.

Hírek

A világszerte veszélyeztetett madárfaj állománya 38%-kal esett vissza 10 év alatt a régióban, így az új projekt legfontosabb célja ennek az ijesztő tendenciának a megértése és visszafordítása. A világszerte veszélyeztetett ragadozó madár európai uniós állományának kétharmada Magyarországon fészkel.

Madarász szenzáció: Kanadai daru – új faj Magyarországon

2022. november 2.

Hírek

Izgalmasan indult az elmúlt hosszú hétvége, mert dr. Sós Endre és madarász társai egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó (szürke) daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar avifaunát.

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

2021. július 3.

Hírek

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. lenyűgöző, közel 40 perces természetfilmjében olyan egyedülálló hortobágyi élőhelyek figyelhetők meg, amelyek egyébként rejtve maradnának még a természetjáró ember szeme elől is.

A vízibivalyok meghálálják az uniós támogatást

2020. november 6.

Hírek

Több mint 3 milliárd  forintos főleg uniós forrásból valósult meg hazánk egyik legjelentősebb természetvédelmi beruházása, a “Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon” című LIFE projekt keretében.

Új tanösvénnyel bővült Hortobágy

2020. október 26.

Hírek

Október 24-én, a Behajtás ünnep előprogramjaként Jakab Ádám Hortobágy község polgármestere átadta a nagyközönségnek azt a két részből álló természetismereti tanösvényt, amelynek hosszabbik részét vízen – csónakkal -, míg egy rövidebb parti szakaszát szárazon, gyalogosan lehet bejárni.