Kutatók Éjszakája 2013

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2013. szeptember 27.

Helyszín: országos programok

URL: további információk, részletek >>>

Szeptember utolsó péntekén idén ismét megrendezik a Kutatók Éjszakáját, ahol csaknem hatvan helyszín várja az érdeklődőket. 2012-ben a látogatók száma országszerte elérte a hetvenezer főt; a szervezők idén is legalább ennyire számítanak. Európában egy napon, 2013. szeptember 27-én tartják meg az egész éjszakás eseményt, amelynek célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult képet, és minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy tudományos pályát válasszon.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja, számos budapesti és vidéki felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve. Idén például a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája is bekapcsolódik a programba. Tervezett helyszínük a Zsolnay negyed, ami új regionális központi helyszínként számos programot kínál a látogatóknak. A győri Széchenyi István Egyetem az urbanizáció jegyében állítja össze programkínálatát, míg a Semmelweis Tudományegyetem a sporttal és a tudománnyal fog foglalkozni. Debrecenben külföldi kutatók bevonásával Európa Kávéház nyílik, a Szegedi Tudományegyetemen szegedi CSI-t rendeznek.

A legkedveltebb programok idén is visszatérnek. Lesz DNS nyaklánckészítés a gödöllői Szent István Egyetemen, az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, halsimogatás a bajai Halászati és Öntözési Kutatóintézetben, parfümkészítés a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti karán, vagy repülésszimulátor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján.

Kármán Tímea, a Kutatók Éjszakája projektvezetője elmondta, hogy idén nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek érdeklődésének felkeltésére: a szervezők számos helyszínen kifejezetten az alsóbb korosztályokat célozzák meg. A délutántól koraestig tartó blokkokban például kizárólag gyermekprogramokkal készülnek az egyes intézmények.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás