Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni

2019. február 20.

Hírek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése alapján Debrecenbe költözhet az MTM. Az intézmény áttelepítése sokak szerint ellehetetlenítheti annak működését. Nemzetközi tudományos presztízs, szakértelem, és sok-sok milliárd mehet veszendőbe az orbáni Ludovika mániának. Összeszámolni is nehéz a költözés elleni érveket, ugyanakkor lenne alternatív megoldás, amellyel mindenki jól járna.

Giga kutatóexpedíció indul az Északi-sarkra

2019. január 19.

Hírek

Német vezetéssel minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy jégtörő hajóval a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő, de ebből a szempontból eddig alig kutatott térségében.

Uniós pénzből környezetbarát közvilágítás Bárdudvarnokon és Répáshután

2018. december 20.

Hírek

A legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Ezért az új közvilágítás tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy csak meleg fehér fényt bocsásson ki. Ráadásul, a mellékutakon 22 óra után a világítás gyengül egy kicsit és ekkor a már a biológiai szempontból legoptimálisabb borostyán sárga fénnyel világítanak csak, mely… Tovább »

Trumpista klímakezelés: cenzúra

2017. augusztus 8.

Hírek

Különös eligazítást kaptak az USA Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársai Donald Trump elnöki beiktatását követően – a hivatal alkalmazottai küldött emailban azt ajánlja a minisztérium alkalmazottainak, hogy kerüljék a “klímaváltozás” terminus alkalmazását, ehelyett a “szélsőséges időjárás” kifejezést használják, de emellett egy komplett listát tartalmaz az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.

Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet

2016. augusztus 24.

Hírek

Nehéz helyzetbe került az ország legrégebbi kutatóbázisának számító, 70 éves tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet (BLI). Egyelőre csak remény van arra, hogy megfelelő fenntartási és kutatási forráshoz juthat az intézmény, legalább a tó állapotának alapszintű nyomon követéséhez.

Talajlaboratóriumban dolgoznak a jövő erdőképén

2016. február 6.

Hírek

Az erdőgazdálkodásban a termőhely beható ismerete alapvető fontosságú. Mivel az erdészeknek akár több száz évvel előre kell tervezniük, nem mindegy, hogy az adott erdőterület milyen fafajok megtartására alkalmas, hogy hova milyen fát ültetnek, ráadásul a klímaváltozás kihívásait is szem előtt kell tartaniuk. A Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetén erre a célra speciális talajlaboratóriumot hoztak létre.

Biodiverzitás-küldetés: új utak a természetvédelemben

2015. augusztus 2.

Hírek

Mától augusztus 6-ig tartják a 27. Nemzetközi Természetvédelmi Biológiai Kongresszust csaknem 2000 biológus, kutató és természet- környezetvédelmi szakember részvételével a dél-franciaországi Montpellier-ben. A világtalálkozó fő célja, hogy a szakemberek megismerjék és közösen áttekintsék a természetvédelemben bevezetett új módszereket és tudományos technikai vívmányokat.

Hogyan lépcsőznek a halak?

2015. július 14.

Hírek

A kétszintű érettségi vizsga 10 évvel ezelőtti bevezetésekor a középiskoláknak alkalmazkodniuk kellett az új elvárásokhoz, ami újfajta szemléletet kívánt a pedagógusoktól, tanulóktól egyaránt.

Robbanás várható az ingyen áram frontján

2015. június 6.

Hírek

A hatvanas évek végének amerikai Apollo űrprogramjával összemérhető óriási projektet kezdeményeztek tudósok a zöldenergia terjedésének felgyorsítása érdekében. Ahogy az akkori erőfeszítés elvezetett az ember Holdra szállásához, a mostani megelőzheti a klímakatasztrófát. A cél, hogy a zöldenergia tíz éven belül legyőzze a fosszilis energiahordozókat.