38. Paraszt-Wellness

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. január 29. - 2015. február 01.

Helyszín: Gömörszőlős

Letölthető anyag

A gömöri „best practice”  2015. január 29 – február 1. 

A sok stratégia, törvény és igazgatóság mellett azért még mindig annak van a legtöbb foganatja, ha szerszámot ragad az ember és hasznos kétkezi munkával tartja fenn a fenntarthatót. Emellett elménket is folyamatosan érdemes pallérozni a szelíd és természethez simuló gazdálkodás legfőbb tudnivalóival. 

2015-ben is csodás programokkal készül az Ökológiai Intézet Alapítvány és az ÖKO-Pack Nkft., hogy igazi edzésprogramnak is beillő wellness-aktivitásokkal szolgálja a fenntarthatóság eszméit! A hatodik éve futó kalákatábor szervezői e téli alkalom adtán igyekeznek ledolgozni valamicskét a tavalyi restanciákból, kihasználva a szunnyadó természet nyugalmát.  A biokertben évek óta folyó mélymulcsos kertművelés videóját már több mint 23.000-en nézték meg az elmúlt pár hónapban, s bizony télen is akad bőven tennivaló a kertben. A Gömöri Lovasudvar elhasznált szénája jó szolgálatot tesz a mulcs vastagítására, pótlására. 

„A talaj téli takarása fölöslegessé teszi az ásást, szántást, hiszen az ötven-hatvan centiméter vastag mély-alom alatt az élővilág fellazítja (felássa) a talajt. Ennek haszna, hogy nem kell gépi erőt használni, nincs üzemanyag-felhasználás, és ebből származó emisszió. A talaj takarása meggátolja a talaj porosodását, a szél és vízeróziót.” (Gyulai Iván, ökológus)

Emellett az új komposztfűtéses melegházat is meg kell tölteni komposztanyaggal, hogy hamarosan elkezdődhessen a palántakeltetés!  Most van szezonja a gömörszőlősi kaszáló (extenzív) gyümölcsös munkálatainak is, ami a nagy kedvencek közé tartozik. A védett növényfajokban gazdag Szőlőhegy (Bikás-tető) oldalában 16-féle szilva szelektálódott ki az idők folyamán (pl. Duránci, Gömöri nyakas, Sivákló, Lószemű, Bógyi, Sárga besztercei, Veresszilva, stb). Mindenféle korú fát találunk itt, elrendezésüket a természet végezte. A sűrűn növő, sarjról szökő szilvafákat egyelni (ritkítani) kell ez alkalommal és folytatódik a szukcesszióval (természetes visszaerdősüléssel) folytatott harc is, ami kemény fizikai kihívást jelent majd mindenki számára. A fáradtságot enyhítendő, baráti szalonnasütés szakítja meg majd a kemény fizikai munkát.

További programok és tudnivalók

 
Jó szokáshoz híven csütörtökön este kezdődik a gyülekezés, ismerkedés „Mesevölgy”-ben, péntek kora reggel pedig kezdődik a munka. Vasárnap délutánig tart a kaláka, s nagyon fontos, hogy ha lehet, tényleg csütörtök este érkezzen meg Mindenki (testben és lélekben egyaránt)!

Érkezés: 2015. január 29., csütörtök délután/este,

Távozás: 2015. február 1., vasárnap délután.

 FONTOS!!!

A részvétel 3000 Ft költséget jelent Mindenkinek, ez az önköltségi szállásdíjat fedezi, ellátást ingyen kapunk munkánkért cserébe az Ökológiai Intézettől.  

ÉRVÉNYES JELENTKEZÉS AZ ALÁBBI LAP KITÖLTÉSÉVEL ÉS BEKÜLDÉSÉVEL LEHETSÉGES:

http://www.parasztwellness.hu/jelentkezes

PROGRAMLEÍRÁS: http://www.parasztwellness.hu/hirek-erdekessegek/xxxviii-gomorszolosi-paraszt-wellness

 Az esemény FB oldala >>>

További részletek a letölthető wordben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás