Hirdetés
(X)

A kertépítés során rengetegen nem tartják szem előtt a környezettudatos megoldásokat, hiszen úgy vélik, hogy a növények telepítésével éppen eleget tettek a környezetvédelemért. Bár a fák és dísznövények ültetése valóban becsülendő, azonban miután a globális felmelegedéssel az utolsó óra utolsó perceiben vagyunk, rendkívül lényeges minden apró részletre odafigyelni egy kert kialakításakor.

Ennek megfelelően apróságokkal is rengeteget tehetünk a fenntarthatóságért! Példának okáért a kerti tóhoz nem egy eldobható műanyag medencét választunk, hanem természetes módon agyag, sóder és sziklaágyba engedjük a vizet. Apróság, de már ezzel több kiló műanyagtól kíméljük meg a bolygónkat. Hasonló a helyzet a kerti burkolatok kialakításával is!

A bitumen több szempontból szerencsétlen választás

Rengetegen alkalmaznak például büdös és optikailag sem túl megnyugtató, mondhatni természetellenes megjelenésű aszfaltot a feljárók, a behajtók vagy a ház körüli járdarendszerek megvalósításához. Ennek az oka részben az, hogy olcsó és kifejezetten tartós megoldásnak bizonyult már az útépítés során is. Kevesen tudják azonban, hogy az aszfalt nemcsak vulkanikus eredetű kőanyagból és homokból – esetenként fillerből, azaz mészkőlisztből és homoklisztből – áll, hanem alapvető fontosságú alapanyaga a bitumen is, mely a kőolaj lepárlásából származó szénhidrogénelegy.

Bár tény és való, hogy az aszfalt kiválóan tömöríthető, rendkívül tartós, nehezen öregedik, és jól ellenáll az extrém hidegnek, valamint az extrém melegnek is, ugyanakkor a bitumen miatt nem gyakorol túl pozitív hatást a környezetére. Rengeteg olyan alapanyag válik ki belőle az évek során párolgással és oldódással, ami hozzájárul a föld-, a víz- és a levegő szennyezettségéhez, tehát a fenti kellemetlen hatásokkal együtt nem ajánlott, hogy a közvetlen környezetünkben, ezáltal a kertünkben, egy friss és tiszta levegőjű zöldövezetben alkalmazzuk.

A murva tökéletes alternatíva

Nem kell azonban kétségbe esni, ha egy mutatós, az aszfalthoz mérten teljesen szagtalan, de ugyanolyan tartós borítást keresnénk a kertünkbe, illetve a házunk köré felületborításnak, hiszen akadnak kitűnő alternatívák ebben a tekintetben. Az egyik legjobb alighanem a murva! Ez a fehéres, néha enyhén sárgás vagy szürkés árnyalattal rendelkező, határozottan természetes összhatást keltő zúzott kőzet ugyanis hihetetlenül látványos, színével pedig a legunalmasabb kerteket is képes igazi mesevilággá varázsolni úgy, hogy lefektetéséhez semmilyen mesterséges vagy környezetszennyező anyag bevonására nem lesz szükségünk.

Maga a murva ugyanis egy természetes, dolomitból vagy mészkőből álló zúzott kőzettípus, mely a legkülönfélébb szemcseméretben áll a megrendelők rendelkezésére annak függvényében, hogy mit szeretnének kialakítani belőle. Egyik pozitív tulajdonsága, hogy kiválóan képes tömörödni, tehát közel olyan masszív, tartós és jól járható felület alakítható ki belőle, mint az aszfaltból. Ennek megfelelően nincs olyan terület egy díszkertben vagy a ház körül, ahol ne lehetne felhasználni.

Mire alkalmazható a murva?

Mint említettük, a murva felhasználhatóságát alapjaiban meghatározza a szemcseméret. A kisebb méretkategóriájú, úgynevezett ágyazó murva például leginkább díszítéshez nagyon hatékony, ezáltal térkövek vagy vízelvezetők kitöltésére, kaspókban elhelyezve, de sziklakertek vagy ágyások díszítésére egyaránt megfelelő. A már kerti járdákhoz is alkalmas murvát az 5-20 milliméter közti kategóriában kereshetjük. Ez az úgynevezett kerti murva, ami hosszabb távon vagy döngölés mellett kitűnően tömörödik, ezáltal nagyszerű a járdák, a kisebb placcok, kiülők, autófeljárók vagy parkolók kialakításához. Nagyon egyszerű vele dolgozni, és mivel igazán mutatós eredmény érhető el a segítségével, gyakran találkozhatunk vele temetőkben, emlékműveknél vagy parkokban is.

Amennyiben azonban egy gyorsan tömöríthető, rendkívül tartós és kifejezetten látványos, nem mellesleg pedig nagy teherbírású autóbejárót szeretnénk kialakítani a ház körül, az úti murva vagy az osztályozatlan murva lehet az ideális választás. A kettőt az különbözteti meg egymástól, hogy az úti murvában csak nagy, általában 20-55 milliméter közti szemcséket találunk, míg az osztályozatlan még a murvaport is tartalmazza, tehát inkább alapozásra alkalmas, mivel ez tömörödik a leginkább.

Így készítsünk murvás járdát vagy feljárót

Ha tartós és látványos kerti utakat szeretnénk készíteni murvából, nem elegendő helyesen megválasztani a szemcseméretet, lévén a megfelelő kialakításra egyaránt nagy figyelmet kell fordítanunk. A murvát ugyanis minden esetben kizárólag ágyazás vagy alapozás után lehet elhelyezni, ennek megfelelően ki kell ásni neki egy bizonyos mélységű alapot. Minél mélyebb ez az árok, annál több alapnak lesz helye, annál strapabíróbb lesz a végleges felület, és annál kisebb esélye marad a gazok felnövésének.

A megfelelő előkészítéshez elengedhetetlen lesz, hogy a leendő járda vagy feljáró oldalait szegélyezzük. Ehhez használhatunk bármilyen előre gyártott betonelemet, de akár a térkövekhez kialakított záró szegélyt is, a lényeg, hogy elég mélyre ássuk a földben ahhoz, hogy a felület tömörödése után se legyen túl magason. Ennek a határoló elemnek a legfontosabb szerepe az, hogy megakadályozza a murva szétszóródását az udvarban, valamint növelje a kialakított felület esztétikai értékét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás