Hirdetés

Sajnálatos módon a dobogós helyezés nem minden esetben könyvelhető el sikerként. Így van ez a májbetegségekkel kapcsolatban is, ugyanis sajnos Magyarország a májbetegségek tekintetében dobogósnak számít. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján hazánkban a krónikus májbetegségek relatív kockázata igen magas az Európai Uniós átlaghoz képest. A nők körében 6,2-szerese, míg a férfiak esetében az EU átlag 7,4-szerese.

A felmérés adatai szerint a nem-alkoholos zsírmáj betegségek, illetve az ehhez kapcsolódó anyagcsere zavarok szinte járványszerűen terjednek napjainkban, hozzávetőlegesen a lakosságnak közel 30-50 százalékát érintik. Ráadásul a gyakoriságuk folyamatosan növekszik. Szakértők a tendencia és az eddigi eredmények alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a nyugati országokban nagyjából 10 éven belül ez a betegség lesz az elsődleges kiváltó oka a májtranszplantációnak.

Zsírmáj betegség

Amikor a zsírszövet mennyisége megnövekszik a máj állományában, akkor beszélünk nem-alkoholos zsírmájról. Ez az esetek többségében nem jár semmilyen fájdalommal, nem okoz panaszokat sem, így a beteg hosszú ideig tünetmentes tud maradni. Így leginkább rutin ellenőrzések alkalmával lehet ezt a betegséget diagnosztizálni. Egyes esetekben májzsugorodást okozhat, vagy hegesedést idéz elő, amelyeknek a következménye a máj működési zavara. Valamint az utóbbi időszak adatai alapján sajnos  jelentős mértékben növeli a szív- és érrendszeri, valamint a vese betegségek kockázatát is.

Kezelésére jelen pillanatban nincs specifikus gyógyszeres kezelési mód, viszont a megfelelő diéta és életmód mellett csökkenthető a kialakulásának kockázata, sőt a betegség korai fázisában még a teljes folyamat visszafordítható és így megelőzhető a májszövet károsodása is.

Elasztográfiás ultrahang vizsgálat

A CMC Déli Klinika komplex májambulanciáján egyedülálló módon, magán finanszírozásban elsőként érhető el az az új típusú elasztográfiás ultrahang vizsgálat, amely az S-Shearwave technológián alapul. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer, amellyel sokkal pontosabb információkhoz juthatunk, illetve a legapróbb változások is lényegesen jobban határozhatóak meg. Mindezek a hagyományos eljárások esetében a legtöbb esetben nem ismerhetőek fel pontosan. A vizsgálat kockázatmentes, nem jár semmilyen szövődménnyel, illetve kockázattal.

Ez az új speciális vizsgálat illetve vizsgálati technológia elősegíti a korai és pontos diagnózis felállítását, így lényegesen nagyobb esély van az eredményes beavatkozásra, kezelésre illetve a mihamarabbi gyógyulásra. A korai felismerés, a pontos diagnózis, a megelőzés illetve az időben elkezdett kezelés  – ezekben az esetekben, a májbetegségek vonatkozásában is  – kulcsfontosságú, ugyanis megsokszorozhatja a gyógyulási esélyeket, valamint lecsökkenti a kezelési és a felépülési időt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás