Hirdetés

Ami az egyiknek szemét, sőt a másiknak is az, az a mesterséges intelligenciának való feladat. Így gondolják a coloradói székhelyű, szemétválogató robotokat fejlesztő AMP Robotics startupnál is, melyet befektetők nemrég 55 millió dollárral támogattak meg.

A cég fejlesztése azoknak az anyagszortírozó technológiáknak az egyike, amelyekre már jelenleg is nagy szükség van az újrahasznosítás területén, a jövőben pedig még inkább az lesz. A háztartási szemétből ugyanis évről évre egyre több keletkezik, a robotok pedig az embernél precízebben képesek szelektíven gyűjteni a hulladékot – szúrta ki a hvg.hu/360.

Az AMP Robotics gépesített szemétszakértője egy állítható magasságú fémketrecre erősített, tapadókorongokban végződő karokból álló robot. A futószalag körül dolgozik, amelyet folyamatosan monitoroz, így azonosítva a hulladéktípusokat. Mesterséges intelligenciával okosított vezérlőegysége könnyedén különbözteti meg a fémet a műanyagtól, de egyes műanyagok polietilén-tartalma alapján is tud szortírozni. Ezenkívül felismeri a fát, a porcelánt, az elektronikai hulladékot, az építési törmeléket és az alumíniumot is. Képes új anyagosztályok megtanulására is, és nem jelent gondot neki változó fényviszonyok között dolgozni.

Az AMP Robotics azt ígéri, a gép a válogatás sebességében lekörözi az embert: percenként 80 darabos gyorsasággal ég a munka a robotkezek alatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás