A rovat kizárólagos támogatója

A Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület kiadványa egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó rendszer képét vázolja fel, kifejezetten magyarországi körülményekre igazítva. A 23 fős szerzőgárda egyfajta „best case scenario”-t, vagyis egy olyan forgatókönyvet állított össze, amely – leginkább a szabályozási környezet szempontjából – optimális körülményeket feltételez, és olyan utat vázol fel, amely elemzéseik szerint elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is működőképes energiarendszer kialakításához. A dokumentum 5 nagyobb fejezetbe tagolva összesen 155 oldal terjedelemben, 44 ábra és 17 táblázat segítségével foglalja össze a megállapításokat.

A szerzők szerint az energiagazdálkodás nem pusztán műszaki és gazdasági probléma, amit majd a mérnökök – esetleg közgazdászok bevonásával – megoldanak helyettünk. A feladatok bonyolultsága messze túlmutat a műszaki megoldásokon, szükségessé teszi a holisztikus megközelítést. Mivel az energiaszolgáltatásokat emberek veszik igénybe, ezért valódi megoldások nem születhetnek a társadalomtudományok értő művelőinek bevonása nélkül. Mivel az anyag- és energiaáramlás folyamatai egy adott földrajzi térben történnek, így széleskörű társadalom- és természetföldrajzi ismeretekkel rendelkező, a térbeliség problematikájával foglalkozó geográfusok mellőzésével a felmerülő kérdésekre ugyancsak nem lehet helyes választ adni.

A kiadvány a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület évek óta tartó, a fenntartható energiagazdálkodásra történő átállás elméleti és gyakorlati vonatkozásaival kapcsolatos munkájának része. Az egyesület az International Network for Sustainable Energy (INFORSE) valamint a kutatói és civil csoportok közötti együttműködést célzó Low Carbon Societies Network magyarországi tagszervezete.

A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén meghirdetett Tervezés és stratégia az energiagazdálkodásban című kurzus hallgatóinak aktív részvételével, a Károly Róbert Főiskola (Agrárinformatikai és Vidékfejlesztési Intézet) és a Szent István Egyetem (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar) kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el.

A kiadvány ingyenes, postai kézbesítés esetén a postaköltséget kell csak kifizetni, de személyesen is átvehető. Beszerzéssel kapcsolatos információért a szerkesztőhöz, dr. Munkácsy Bélához fordulhatnak. Email-címe: munkacsy@elte.hu

A Kossuth Rádióban az "Esti beszélgetés a Földről" c műsorban 2011 október 15-én a szerzővel Gadó györgy Pál beszéletett.
Hallgassa meg a beszélgetést!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás