Hirdetés

A kormánytöbbség már az országgyűlési bizottságban elutasította az LMP pláza-stop törvényjavaslatát. Egyelőre nem lesz féléves építési moratórium, és továbbra sincs átfogó, a közösségek és a környezet érdekét szolgáló szabályozás a plázák és hipermarketek építése terén. Az LMP tovább dolgozik a javaslaton, szélesebb körben egyezteti a tervezetet, és azt ismét be fogja terjeszteni a Parlament elé.

A kormánypártok képviselői szerint nincs szükség plázaépítési moratóriumra és olyan átfogó szabályozásra, amely a plázák és hipermarketek építésénél figyelembe veszi a közösségek és a környezet érdekeit is – derült ki a Fenntartható fejlődés bizottságának mai ülésén, amikor leszavazták az LMP pláza-stopról szóló törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét.

A javaslat elutasításával a fideszes és kereszténydemokrata képviselők elvetették a lehetőséget, hogy a moratórium ideje alatt olyan új, szigorúbb szabályozást dolgozzon ki a Parlament, amely csökkentené a kiskereskedők hátrányát, beemelné a fenntarthatósági szempontokat és lehetőséget biztosítana a közösségi kontroll számára.

Az LMP azonban továbbra is rendkívül fontosnak tartja, hogy a plázák és hipermarketek építéséről, működéséről új szabályozás szülessen, ami kiegyensúlyozottabb kereskedelmi rendszert hoz létre, védi a környezetet, a helyi élelmiszerek és helyi piacok érdekét szolgálja, valamint a helyi termelőket helyzetbe hozza. Ezért az ökopárt az érintett lakosság és a szakmai szervezetek megkérdezésével folytatja a létesítési szabályozás részleteinek kidolgozását, majd javaslatát ismét be fogja terjeszteni az Országgyűlésnek.

Budapest, 2011. március 30.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó anyagok:

Elmeszelt pláza stop

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás