Út a Fenntarthatóság felé: Győr és térsége fenntarthatósági fordulata

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2021. május 14. - 2021. május 14.

Helyszín: internet zoom

Szeretettel meghívjuk Önt az Út a fenntarthatóság felé programsorozat következő eseményére! Online programunk témájában ugyan Győr környékéhez kötődik, de azon nem csak a helyben élőket látjuk szívesen!

Az online konferencia első felében Magyarország, majd Győr és térsége fenntarthatósági állapotáról beszélgetünk szakértő előadóinkkal. A program második felében a résztvevőket közös gondolkodásra, strukturált párbeszédre invitáljuk, hogy áttekintsük milyen lehetőségek és kihívások állnak a helyi közösségek előtt a fenntarthatóság felé való átmenetben.

Ideje:    2021. május 14., péntek, 14.00-17.30

Helye:  zoom internetes felület

Téma:  Győr és térsége fenntarthatósági fordulata

Jelentkezés 2021. május 13-ig a következő oldalon:  https://72tanitvany.hu/ut-a-fenntarthatosag-fele/

Program:

13:50 – 14:00 Érkezés
14:00 – 14:10 Köszöntő
14:10 – 15:45 1. rész: Hol tartunk most a fenntarthatóság tekintetében?

Hortobágyi Cirill, pannonhalmi főapát köszöntője (felkérés alatt)
Bartus Gábor, NFFT Titkár (felvételről)
Kükedi Zsolt, az NFFT püspökkari delegáltja, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság delegáltja: Hol tart ma Magyarország a fenntarthatóság felé való átmenetben? Magyarország fenntarthatósági kihívásai

Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke: Zöldfelületek szerepe a települések fenntarthatóságában

Laki György Kajárpéc település polgármestere: Hős fákkal a fenntarthatóságért – Európai Klímasztár Kajárpéc

Rosta S. Csaba a 10 millió fa győri közösségének képviselője: Közösségi faülteésekkel a jobb települési környezetért

Völfinger Béla Pápateszér település polgármestere: Örökerdőként újul meg a bakonyi falu központi területe

Kérdések és válaszok

15:35 – 15:45 Szünet

15:45 – 17:20 2. rész: Mit tehetünk mi Győr és térsége fenntarthatóságáért?

Csoportmunka / workshop: Résztvevők ismerkedése és csoportmunka Győr és térsége fenntarthatósági kihívásairól, lehetőségeiről, valamint a közösségi erőforrásokról

17:20 – 17:30 Kükedi Zsolt: A fenntarthatóság megoldókörei

Levezető: Domaniczky Orsolya, fenntarthatósági szakpolitikai tanácsadó

Bővebben az eseményről:

Hol tart ma Magyarország a fenntarthatóság felé való átmenetben? Melyek Győr és környéke legfőbb fenntarthatósági kihívásai és erősségei? Milyen közösségi erőforrásokra építhetünk, milyen közösségi válaszokat adhatunk a fenntarthatóság összetett kihívásaira?

Az online előadás és workshop alapja, háttere:

Idén immár 8. éve, hogy az Országgyűlés 2013 márciusában 2024-ig terjedő mandátummal elfogadta Magyarország Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiáját (NFFS). A készítő Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT), az Országgyűlés döntésének megfelelve, 2015 óta minden második évben értékeli Magyarország helyzetét a fenntartható fejlődés sajátos értékrendje és szempontrendszere alapján. AZ NFFT Jelentés jelentése a tudás, a természeti erőforrások, az egészség, a társadalmi folyamatok, az életpálya finanszírozás, a demográfia és a gazdaság (növekedés, kutatás és fejlesztés, tőkeállományok, makrogazdasági egyensúly, eladósodottság) területein vizsgálja az előrehaladást. A 2017-18-as évek folyamatait értékelő jelentés immár a harmadik a jelentések sorában, azonban megállapításában eltér az előzőktől: fenntarthatósági fordulatot hirdet.

Erről fogunk beszélgetni, a jelentés tartalmát együtt értelmezni és a helyi viszonyokra alkalmazni.

A Jelentés főbb megállapításai:

  • az egyes részterületeken megmutatkozó javulások ellenére az vetíthető előre, hogy 2024-re a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiában foglalt célokat többségükben és általánosságban nem fogjuk tudni elérni, hazánk fenntarthatósági átmenetében a szükségesnél kisebb előrehaladást láthatunk majd. 
  • Ennek megfelelően Magyarország az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) tekintetében is lehetőségeihez képest gyengébben teljesíthet.
  • A Tanács fenntarthatósági fordulatot tart szükségesnek. A javasolt fenntarthatósági fordulat két kulcsterülete a természeti erőforrások túlzott használatának lefékezése, a környezeti és természeti erőforrás korlátok határozottabb megjelenítése és a humán erőforrásaink nagyobb arányú, időben tartósabban érvényesülő növelése, melynek első lépése az oktatásban megvalósítandó lényeges változtatások megtétele.

Mit mutatnak az országos adatok? Milyen úton jár Győr és térsége a fenntarthatóság felé való átmenetben? Milyen feladata lesz az önkormányzatnak, a helyi gazdasági szereplőknek és a lakosságnak ezen az úton?

A szeminárium-sorozat jelen állomásának szervezői:

A szeminárium-sorozat főszervezője a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom. Feladatunknak tartjuk, hogy felelős keresztény szakemberekként a társadalomban, a közbeszédben fontos kérdésekről indítsunk párbeszédet. Szándékunk, hogy hívő és nem hívő ember egyaránt ismerje fel, hogy társadalmi ügyeinkkel foglalkozni, közvetlen környezetünk, településünk, térségünk, országunk, a világban szétszóródott magyarság és Európa, de a világ ügyeivel foglalkozni közös otthonunk megőrzése érdekében mindannyiunk számára fontos feladat. Számunkra az, hogy védelmezői legyünk ennek a minket körülvevő gyönyörű világnak “lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is másodlagos szempontja a keresztény tapasztalatnak”, ahogy azt Ferenc pápa a Laudato Si’ kezdetű enciklikájában fogalmaz.

A szeminárium-sorozatunk jelen állomását a Pannonhalmi Főapátsággal és a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel közösen szervezzük. Nem titkolt szándékunk, hogy a megoldásban hívő és nem hívő ember együtt dolgozzon és közösen alakítsa ki Győr és térsége fenntarthatósági javaslatait, együtt hajtsa végre a fenntarthatósági fordulatot.

Az eseménysorozat utóélete

A szeminárium-sorozatunk ezen alkalmán Győr és térsége fenntarthatósági útjával foglalkozunk a felkért szakértők segítségével. Azonban a fenntarthatóság felé való átmenet útjának átbeszéléséhez nem elegendő egyetlen alkalom. Ezért a beszélgetéssorozat helyszíni jelen állomása után arra bátorítjuk beszélgetésben résztvevőket, hogy folytassák tovább az átmenet útjáról való párbeszédet a fenntarthatósági dilemma megoldó köreinek szervezésével. Szervezzenek legalább még egy alkalmat, amikor a helyi kihívások és a lehetőségek ismeretében a konkrét közös cselekvésről eshet szó. Egy helyi, társadalmi összefogást sürgetünk, amelyben létrehozható a jelentésben is szorgalmazott fenntarthatósági fordulat. Örülnék neki, hogyha a beszélgetéssorozatot követően kisközösségekben, hívő és nem hívő emberek között elindulhatna egy párbeszéd, hogyan gondolkozzunk a közös otthonunkat érintő kérdésekről.

A szeminárium-sorozaton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés 2021. május 13-ig a következő oldalon:

https://72tanitvany.hu/ut-a-fenntarthatosag-fele/

Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk. A szeminárium internetes felületének elérhetőségét a regisztráltaknak az esemény napján küldjük el.

További információ: Kükedi Zsolt, NFFT delegált kukedi.zsolt@72tanitvany.hu .

Szeminárium-sorozatunk eddigi helyszínei: Kaposvár, Vác, Miskolc.

Szeminárium-sorozatunk további tervezett helyszínei: Szeged, Pécs, Budapest. Ha erről lemaradt, jöjjön a következő állomásra!

Szeretettel várjuk!
Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, Reflex Környezetvédő Egyesület,
Éghajlatvédelmi Szövetség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás