Hirdetés
greenfo/mti

Egy japán kutatónak sikerült lencsevégre kapnia, amint egy tutajpoloska fiatal teknősből lakmározik, megfordítva a hagyományos ragadozó-zsákmány szerepeket.

A tíz-tizenöt centisre is megnövő, vízben élő Lethocerinae alcsalád tagjairól eddig is tudvalévő volt, hogy apró halakkal és békákkal táplálkoznak. Egy bizonyos fajukról azonban kiderült, hogy kígyókat és teknőst is fogyaszt.

A szokatlan viselkedést Ohba Sinja japán kutató jegyezte fel egy éjszakai megfigyelés alkalmával Japán középső részén. A Kirkaldyia deyrolli tutajpoloska egy rizsföld melletti csatornában fogyasztotta el a kínai háromélű teknős (Chinemys reevesii) fiatal példányát – írta a kutató az Entomological Science című szaklapban.

A tutajpoloska mellső lábaival fogta a teknőst, szuronyszerű szájszervét pedig beleszúrta az áldozat nyakába. Mivel a tutajpoloskák csak mozgó áldozatra támadnak, valószínűsíthető, hogy maga a hatcentis rovar csapott le a bébiteknősre.
Ohba korábban már lefényképezte, ahogy a faj kígyókat evett. A meglepő felfedezések szerinte megkérdőjelezik az édesvízi ragadozó-zsákmány viszonyokról alkotott korábbi nézeteket.

A Kirkaldyia deyrolli a szigetországban őshonos tutajpoloska. A Japán Környezetvédelmi Ügynökség veszélyeztetett fajként tartja nyilván, miután az elmúlt negyven évben az élőhelyek eltűnése és a vízszennyezés következtében komolyan megcsappant az állománya.
A tutajpoloskák (Belostomatidae család) a poloskák legnagyobb képviselői. A Lethocerinae alcsalád tagjai Észak- és Dél-Amerika, illetve Kelet-Ázsia édesvizű tavaiban, tocsogóiban, lassan folyó patakjaiban és folyóiban élnek. Csípésük mérgező, olykor embert is megcsípnek, ami több órán át elhúzódó égő fájdalmat okoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás